Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | foto: MF DNES

Ředitel Dukovan si nedodělal prověrku, funkci převzal šéf Temelína

  • 2
Společnost ČEZ rozhodla, že jaderným elektrárnám Temelín a Dukovany bude šéfovat jediný člověk. Šéf Dukovan totiž nestihl ani po upozornění úřadů na chybějící bezpečnostní prověrku dát do pořádku papíry. Obě elektrárny tak povede ředitel Temelína Miloš Štěpanovský.

Dosavadní ředitel Dukovan Tomáš Žák bude nově vykonávat pozici technického ředitele, informoval ČEZ.

MF DNES koncem června upozornila na to, že Žák dlouhodobě elektrárnu vedl bez platné bezpečnostní prověrky, kterou vyžaduje Státní úřad pro jadernou bezpečnost a Národní bezpečnostní úřad. Neměl by tak vůbec přijít do styku s utajovanými nebo citlivými skutečnostmi. ČEZ to omlouval vysvětlením, že Žák dříve prověrku měl, ale později mu propadla a zapomněl si požádat o novou (čtěte Šéf Dukovan zapomněl na prověrku, ČEZ trestu za pochybení unikl).

Zároveň energetická firma slibovala, že si dá Žák papíry do pořádku. Jenomže to nestihl do termínu stanoveného Národním bezpečnostním úřadem, který prověrky vydává. "V této lhůtě Tomáš Žák nepředložil ČEZ platný doklad a tak pro uvedení stavu do souladu se zákonem bylo přikročeno k této organizační změně," informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Dosavadní ředitel Jaderné elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský proto od úterka sedí na dvou židlích. Jadernou elektrárnu Dukovany už vedl v roce 2004. "Dosavadní ředitel Tomáš Žák přejde na pozici technického ředitele Jaderné elektrárny Dukovany," dodal Kříž.