Letadlo společnosti Alitalia

Letadlo společnosti Alitalia. | foto: Profimedia.cz

Italská vláda prodává podíl v Alitalii, chce odvrátit krach

  • 5
Italská vláda se hodlá zbavit většiny svého podílu v letecké společnosti Alitalia. Zájemce o 30,1 procent akcií, které nyní drží stát, bude muset zároveň předložit cenovou nabídku na zbytek akcií společnosti.

Svým rozhodnutím vláda překvapila mnohé odborníky. Podle agentury AP totiž původně očekávali, že prodá přibližně polovinu z téměř padesátiprocentního podílu, který v Alitalii vlastní.

Italská vláda se vedle akcií zbaví i svých konvertibilních dluhopisů. V současnosti vybírá poradce, který bude mít na starosti jejich prodej.

Nový vlastník musí být nejen dostatečně silný, aby zvládl dostat Alitalii z kritické finanční situace, musí se ale také zavázat, že zachová stávající rozsah služeb a pracovní místa. Musí také vládě slíbit, že zachová národní identitu přepravce a jeho logo.

Alitalia v současnosti bojuje s finančními problémy a podle analytiků je na pokraji bankrotu. Šéf společnosti Giancarlo Cimoli prohlásil, že jedinou nadějí je vstup silné mezinárodní skupiny.

Podle agentury AP se Alitalia těžko vyrovnává s vysokými cenami paliv, sílící konkurencí nízkonákladových přepravců a rozhodně ji moc nepomohlo mnoho stávek, které její zaměstnanci uspořádali v posledních měsících. - více zde