Kdo a jakou část podílu v Miletě prodává, není zatím známé. Ilustrační foto

Kdo a jakou část podílu v Miletě prodává, není zatím známé. Ilustrační foto | foto: Reuters

Indové kupují textilku, zvyšují vliv v Česku

  • 20
Indická Alok Industries koupí většinu ve společnosti Mileta, jedné z nejvýznamnějších tuzemských textilek, která přežila tsunami levnějších látek z Asie po loňském zrušení dovozních cel. Za necelých čtrnáct milionů eur (skoro 400 milionů Kč) získá Alok Industries šedesát procent Milety.

Má také právo za nezveřejněných podmínek koupit dalších 19,6 procenta společnosti, která sídlí ve východočeských Hořicích. Oznámila to indická společnost, která je obchodována na burze v Bombaji.

"Je to štěstí, které potkalo Miletu. Firmy z Evropy expandují dál na Východ, ale v našem oboru je trend opačný. K nám fouká vítr z Východu," potvrdil informaci Dalibor Hudák, předseda představenstva a generální ředitel Milety.

Kdo a jakou část podílu v Miletě prodává, není zatím známé. Osmdesát procent firmy však ovládají tři subjekty. Největším je lichtenštejnský Coptex, který drží 47 procent akcií. Devět procent patří švýcarskému podnikateli Marwinu Maronovi, který dříve nepřímo ovládal i český Simatex. Tomu patří 24 procent Milety, vyplývá z databáze Čekia.

Záchrana pro Miletu
Doladit podmínky bude trvat tři měsíce. Pro Miletu přichází změna v klíčovém období, kdy stejně jako ostatní textilky v Evropě musí bojovat o záchranu. Zrušení cel v Unii, která je chránila především před indickými a čínskými výrobci, znamenalo okamžité snížení odbytu.

Loni byla při výnosech ve výši 694 milionů skoro ve třicetimilionové ztrátě. Zaměstnávala 750 lidí. Jejich počet podle Hudáka letos klesne na šest set. Výnosy čeká na úrovni půl miliardy korun.

Indové kupují Miletu kvůli značkám a technologii. "Mají (Mileta) skvělé designérské schopnosti i produkty, ale zatěžují je vysoké náklady," uvedl pro agenturu Reuters Dilip Jiwrajka, provozní ředitel Alok Industries. Jeho firma měla loni tržby 6,9 miliardy korun a zisk 530 milionů.

Hořická firma patří k největším výrobcům textilních kapesníků, produkuje i ubrusy, látky pro severní Afriku a košilovinu. Výroba kapesníků a ubrusů se zřejmě přesune do Indie, naopak složitější výrobky posílí.

"Zůstane výroba módního zboží, což jsou košiloviny, které se mění každou sezonu a je třeba je rychle dodávat," uvedl Hudák.

Indické firmy jsou v Česku čím dál viditelnější. Indický Ashok Leyland nedávno koupil Avii Letňany. Tamní ekonomika rychle roste a na přílivu investic do Česka to bude v nejbližších letech vidět.