Diskuze

Hyundai přijde, záleží jen na pozemcích

Moravskoslezský kraj nemá pro stavbu nové automobilky Hyundai připravený pozemek. To je v této chvíli hlavní riziko, jež by mohlo Českou republiku připravit o zahraniční investici v hodnotě miliardy eur.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Carl

2. 10. 2005 21:07
.
Jednostranna ekonomika sice je problem. Nicmene je i tak daleko mensi problem nez kdybychom zakazku neziskali :) Kdyz nic nebudeme mit - pravda nebudem mit co ztratit ale nerekl bych ze je to lepsi stav :))) Jinak co se tyce generovani pracovnich mist - 3 mista je opravdu hodne. Nejsem si jist jestli 0.6% ale IMHO a ze zkusenosti je to blize nez tech 3%
0 0
možnosti

Totedyne

3. 10. 2005 21:06
Re: .
"Nejsem si jist jestli 0.6% ale IMHO a ze zkusenosti je to blize nez tech 3%"
Já si myslím, že ty nejen že si nejen nejseš jist, ale že ani nevíš o čem píšeš. Můžeš mi vysvětlit, kde se vzaly ty % ?
Pokud 3000 zaměstnanců nechá jen 50% mzdy za služby ( za zedníka, instalatéra,opraváře aut, kadeřníka, hostinského, finančního poradce ....) a nákupy českého zboží, pak oni zaměstnají zhruba 1500 lidí. Ti mají určítý příjem a mohou vytvářet další poptávku, která zajistí příjem dalším lidem. A tak může probíhat nekonečný koloběch peněz. A to samozřejmě není vše. Poptávku vytváří sám investor, který nabízí práci stavebním firmám, výrobcům SW, dodavatelům energie a vody ... Všechny tyto firmy pak mohou vyplácet svoji mzdu svým zaměstnancům, a ty mohou z části své mzdy zajistit příjem živnostníkum. A živnostníci mohou díky tomuto příjmu zaměstnat ...
Pro inteligentní lidi se omlouvám, že to píši tak polopaticky, ale připadá mi, že tady je hodně lid
0 0
možnosti

Bajeasar

2. 10. 2005 18:46
Korejcům neprodávat pozemky....!!!!
Maximálně vyměnit za turisticky atraktivní pozemky v Koreji!  Ať si s tím Korejci nějak poradí.....
0 0
možnosti

Totedyne

2. 10. 2005 19:36
Re: Korejcům neprodávat pozemky....!!!!
Neprodávat ? Asi ano. Při tak velké investici se vyplatí státu je darovat zadarmo !
Jinak pro každého inteligentního soukromého majitele to je jen věc nabídnuté ceny za pozemky. Něco podobného jako pro profesionální sportovce, kteří odcházejí do zahraničí ne z touhy zahrát si nějakou jinou soutěž, ale z důvodu výše platu.
0 0
možnosti

mpixel

2. 10. 2005 10:31
Ekonom z PPF :-)))
Pan Ekonom z PPF si dělá prddel. Partrně je to příznivec komunnistů.  3000 pracovních míst při nákladech na zaměstnance 30tis/měsíčně. Je cca 100 milionů měsíčně které lidi v regionu utratí za služby, za jídlo, za bydlení. Nejedná se tedy jen o dodavatelské firmy. A tyto firmy také platí jejich zaměstnance které peníze utratí dále. Zaleží jen na tom jak se peníze budou točit. Myslim si že jedno místo generuje minimálně tři a ne 0,6. Navíc ušetří stát na soc. podporách.
0 0
možnosti

mpixel

2. 10. 2005 10:37
Re: Ekonom z PPF :-)))
Takové číslo 0,6 platí tak maximálně v Praze kde není žádná nezaměstnanost a kde si firmy jen přetahují mezi sebou zaměstnance. Myslel jsem si že PPF má intelegentní zaměstnance, ale abych viděl takovou hovadinu na to nemusim být ekonom ale jen matematik. Doufám že pán neni z ODS a ODSce nedělá ostudu.
0 0
možnosti

Petr

1. 10. 2005 21:30
Mnoho povyku pro nic
O jednostranné orientace ekonomiky jsem již v souvislosti s touto investicí psal. Bohužel se tato skutečnost nebere stále vážně. To, že se výrobou, související s automobilovým průmyslem, zabývá 20% ekonomiky je opravdu vážný problém a může se to jak nám, tak i na Slovensku vymstít. Lákejme investory, ale do jiných oborů, abychom měli portfolio oborů širší a byli více odolní vůči cyklickým oborovým krizím. Stačí se zeptat dělníků ve firmě, vyrábějící automobilové díly a ti Vám hned řeknou, který model se prodává a který ne. Nicméně pokud čtu o problémech s pozemky, nemohu nezmínit klasika Oscara Wilda - Mnoho povyku pro nic. Vypadá to, že to tak asi dopadne. nemyslím si, že by Hyundai hodlal absolvovat problémy jaké řešil Philips v Hranicích nebo Kia na Slovensku. A stím vyvlastněním to nebude také asi tak jednoduché, jak si to soudruh Paroubek představuje. Pokud by to bylo po jeho, již dnes by byly pozemky státní bez náhrady a jejich majitelé v koncentračních táborech.
0 0
možnosti

Admin.

1. 10. 2005 22:13
Re: Mnoho povyku pro nic
, Nějaký konstruktivní návrh? Výrobu spotřebního zboží zdatně vytlačuje asijská konkurence... BTW: automobilový průmysl je hnací silou i těch ekonomik, které auta přímo nevyrábějí. Nevěříte? Představte si, že provoz automobilů klesne na polovinu. Koho to postihne? Rafinérie, návazně těžaře, dodavatele těžařské techniky tj. těžké strojírenství, následně hutě... Co se vyvlastnění týče, panem Doležalem z ODS předložený zákon, jež dovoluje vyvlastňovat v soukromém zájmu, viz. par.183i obchodního zákoníku, prošel a podepsal jej i velkohubý "pravičák" na Hradě. Náhradu jistě majitelé dostanou, znalců máme, že je můžem vyvážet. Škoda jen, že je nikde nechtějí.
0 0
možnosti

Rybar

1. 10. 2005 21:01
Daleko od Prahy
Ale to nebude s prispetim ODS aby HDP rostlo alespon do roku 2008. Alespon tady na Severomoravskem kraji NE. Kdyz hejtman ma tady velke priznivce i mimo ODS ale normalni lidi jsou pri zemi. Hlavne musi vyjit ta pobidka kousicek od Prahy na vychod a mozna kousicek pred nebo na Ukrajine. vsechno zalezi na manažerech a politicich v Praze a ne na regionu. Tady to uz lepe nejde.
0 0
možnosti

Admin.

1. 10. 2005 22:19
Re: Daleko od Prahy
, Ze tří tisícovek zaměstnanců bude 1000 ze Slovenska, 1000 z jiných krajů ČR, 500 Poláků, 200 Ukrajinců, 100 Korejců a zbytek z Ostravska. O ten druh šikovnosti, kterým vládnou nezaměstnaní Romové z Ostravska není v továrnách příliš velký zájem. Snad, že by vláda nabídla pobídky Davidu Copperfieldovi, ten by je dokázal využít :-)
0 0
možnosti

Totedyne

1. 10. 2005 20:49
Velký úspěch ODS
Pokud skutečně získáme tuto korejskou investici a po přištích volbách bude tu vládnout ODS, bude se moci nová vláda chlubit růstem HDP alespoň do roku 2008.
0 0
možnosti

absolu

1. 10. 2005 23:35
Re: Velký úspěch ODS
nepřeháněj
0 0
možnosti

Rybar

1. 10. 2005 20:02
Daleko od Prahy.
Ja opravdu nevim co si člověk žijíci v kraji o kterým se jedna,má myslet je to opravdu tak vážne,a nebo je to jenom zase fraze daleko od Moravskosleskeho kraje ...Aby se vlk nažral a koza zustala cela...Nevim ale jakoliv ivestični pobidka 50km od Prahy pro naše manažery a politiky kteří žijí v Praze je to daleko na vychod, malem až na Ukrajinu.Tak nevim jestli firma Hyundai by tam zrovna neměla stavět.Ješte nezačala už to někemu na zapad od Moravskosleskeho srašne vadi.
0 0
možnosti

Rybar

1. 10. 2005 18:30
Daleko od Prahi
0 0
možnosti

Joshua

1. 10. 2005 18:21
PilsnerFest prave vrcholi..
a tak odchazim na par sklenic nejlepsiho piti na svete.  Vsechny Vas zdravim (obzvlaste qaywsxe  Bylo mi potesenim se s Vami hadat.  A vsem doporucuji si nejdrive ziskat informace (napr. na http://www.czechinvest.org" target="_blank" rel="nofollow">http://www.czechinvest.org), predtim nez zacnete argumentovat pro, nebo proti investicnim pobidkam ci jen tak slepe citovat modrou sanci.
0 0
možnosti

barbudo

1. 10. 2005 18:30
Re: PilsnerFest prave vrcholi..
... na modrou šanci mi nesahejte ...
... můj pes říká, že vstoupí do historie ...
... jako ukázka bezobsažného, ryze demagogického žvástu ...
0 0
možnosti

Tatani

1. 10. 2005 17:16
To Joshua
Vypada to ze neco o strukturalnich fondech vis. Byl by jsi ochoten se o sve znalosti podelit s pitomcem / to jsem ja/ ktery se v problemu neorientuje?
0 0
možnosti

Joshua

1. 10. 2005 18:09
Re: To Joshua
Doporucuji si jednoduse projit stranky http://www.strukturalnifondy.cz" target="_blank" rel="nofollow">http://www.strukturalnifondy.cz nebo http://www.czechinvest.cz" target="_blank" rel="nofollow">http://www.czechinvest.cz, popr. si do nektere z pobocek CzechInvestu (je v kazdem kraji) osobne zajit, nebo zavolat.
0 0
možnosti