LG Philips Hranice

LG Philips Hranice | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Hranická LG Philips dostala šanci na přežití

  • 22
Zaměstnanci v hranické továrně na televizory LG Philips Displays mají naději, že si nebudou muset hledat nové místo. České divizi se totiž podařilo částečně se odtrhnout od krachujícího zbytku firmy.

Krajský soud v Ostravě ve středu schválil návrh závodu LG Philips v Hranicích na Moravě na vyrovnání s věřiteli. Ti tak mohou své pohledávky uplatnit přímo u české pobočky LG Philipsu, místo aby čekali na to, jak dopadne rozprodej majetku bankrotujícího mateřského podniku.

Už v únoru tohoto roku oznámil nucený správce výrobce klasických televizorů Louis Deterink, že krach se bude týkat celé firmy, tedy 17 tisíc zaměstnanců po celé Evropě. ( - více zde) Českému závodu ale svitla naděje.

"Kladné stanovisko soudu potvrdilo, že firmou navržené principy finanční restrukturalizace jsou reálně proveditelné. Také dodavatelé, s nimiž od podání návrhu LG.Philips Displays intenzivně jedná, se staví k vyrovnání kladně," píše společnost ve své zprávě.

Česká továrna tak má šanci vymanit se z problémů, které jí způsobila mateřská společnost tím, že její aktiva použila jako zástavu pro bankovní půjčky, které není schopná splatit.

Kdyby totiž došlo ke konkurzu, připadnou veškerá aktiva české pobočky bance a na dodavatele už nezbude nic. Dluhy hranické továrny činí asi 230 milionů eur (6,5 miliardy korun), z toho bude během následujícího roku a půl schopna zaplatit 30 procent, uvedla společnost.

Pomoct chtěla i vláda
"Rozhodnutí soudu vnímáme jako další posun v restrukturalizaci společnosti zahájené v lednu letošního roku. Jsme přesvědčeni, že vyrovnání ze všech možných řešení zajišťuje nejvyšší možnou hodnotu uhrazení závazků. Garantuje i nejmenší sociální dopady a všechny naše kroky mají především za cíl udržet zaměstnanost minimálně na současné úrovni," uvedl ředitel LG.Philips Displays v Hranicích Phil Styles.

Hranická továrna vyrábí klasické obrazovky a zaměstnává 1200 lidí. Do budoucna počítá s tím, že provede restrukturalizaci a přitáhne nového strategického investora.

O záchraně české pobočky LG Philipsu se mluvilo dokonce i ve vládě, která zamýšlela poskytnout mu finanční injekci v podobě úvěru na 300 milionů korun.