Hewlett-Packard povede Hurd

Žezlo v počítačové firmě Hewlett-Packard převezme po Carly Fiorině Mark Hurd. Ten doposud vedl firmu NCR. Světová počítačová dvojka HP byla bez šéfa od února, kdy společnost opustila jedna z nejvýznamnějších světových manažerek Carly Fiorina.

Ta se nedokázala s vedením shodnout na další strategii firmy. - více zde

Hurd pracoval pro firmu NCR, která poskytuje počítačové služby, od roku 1980. Během jeho vedení společnost výrazně zlepšila svou finanční situaci. Do nového křesla v HP usedne Hurd v pátek 1. dubna.

Po jmenování Hurda akcie firmy posílily o deset procent, protože podle analytiků skončilo období nejistoty.

Od nového šéfa se čeká, že se vyrovná s tvrdou konkurencí na trhu s výpočetními technologiemi, zejména se společnostmi IBM nebo Dell.

"Nový ředitel bude muset vrátit zpět řadu toho, co udělala Carly," řekl Shawn Campbell ze společnosti Campbell Asset Management, která má v HP své akcie.

Hurd bývá považován za pravý protipól charismatické Fioriny. Hurd sice není na Wall Street tolik známý jako byla jedna z nejvýznamnějších manažerek světa, svými finančními rozhodnutími si ale dokázal ve světě byznysu získat dobrou pověst, uvedla agentura AP.

Za největší chybu bývalé šéfky Carly Fioriny se považuje to, že nedokázala zajistit plynulý přechod při převzetí společnosti Compaq Computer. Mnozí investoři i nyní pochybují, že spojení s Compaqem v květnu 2002 bylo správné rozhodnutí.

,