Googlu se pohádkově daří

  • 4
Kupujte Google, radili ekonomové krátce poté, co internetový vyhledávač vstoupil na burzu. Zdá se, že ani sami analytici netušili, jakým tempem bude společnost růst. Google zvýšil ve čtvrtém čtvrtletí zisk na víc než sedminásobek a akcie přidaly celých deset procent.

Během posledních tří měsíců loňského roku se čistý zisk společnosti vyšplhal na 204,1 milionu dolarů. O rok dřív to bylo 27,3 milionů.

Akcie, které firma uvedla na trh teprve loni v srpnu už se prodávají za víc než 200 dolarů. Začínaly na 85 dolarech za akcii. Úspěch má hlavní příčinu a tou je internetová reklama.

Ceny za internetovou reklamu se totiž zvýšily, s tím jak stále více zadavatelů přechází od "off-line" na "on-line" reklamu," uvedl Martin Pyykkonen ze společnosti Janco Partners pro agenturu Reuters.

Obchodu se dařilo hlavně v Británii. Příjmy z reklamy rostly i ve Spojených státech, i když pomaleji než v zahraničí, citovala ČTK generálního ředitele Erica Schmidta.

Google je poměrně mladou firmou. Před šesti lety ho v Kalifornii založili dva mladíci Larry Page a Sergey Brin. Díky jednoduchému designu a efektivnímu vyhledávání se Google brzy stal jedním z nejpoužívanějších vyhledávačů na světě.

V současné době Google ovládá víc než třetinu trhu internetových vyhledávačů. Za ním následuje Yahoo! a MSN společnosti Microsoft, uvedl server BBC.

,