Největší farmaceutická firma světa koupila takřka 25% Zentivy. Ilustrační foto.

Největší farmaceutická firma světa koupila takřka 25% Zentivy. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Francouzi koupili čtvrtinu Zentivy

  • 2
Šéfové Zentivy, největší farmaceutické firmy v Česku, budou možná brzy přesedat do služebních peugeotů, citroënů nebo renaultů. Francouzský výrobce léčiv Sanofi-Aventis se totiž stal největším akcionářem v Zentivě a Francouzi drží v byznysu tradičně pospolu.

Za téměř 12,5 miliardy korun koupila třetí největší farmaceutická firma světa skoro pětadvacet procent v české společnosti. Podíl ve firmě získali Francouzi od fondu rizikového kapitálu Warburg Pincus a manažerů firmy, kteří společně vedli firmu od privatizace v roce 1998 až po vstup na londýnskou a pražskou burzu v roce 2004.

Fond prodejem necelých dvaceti procent zcela vystoupil z firmy, vedení prodalo zhruba polovinu z více než deseti procent akcií, které dosud v Zentivě drželo.

"Tato transakce nám umožní urychlit a podporovat růst Zentivy v našich klíčových zemích," uvedl v tiskové zprávě šéf Zentivy Jiří Michal, který dosud vlastnil necelých šest procent firmy v hodnotě téměř tří miliard korun. Podle mluvčí Zentivy zůstává Jiří Michal "stále jedním z největších akcionářů".

Fondy Warburg Pincus investovaly do původních Léčiv 125 milionů dolarů, z postupného rozprodeje získaly 1,2 miliardy dolarů.

Francouzi si prostřednictvím Zentivy kupují významný podíl na trhu ve střední a východní Evropě, zejména v Česku, na Slovensku a  Polsku, kde český výrobce dosahuje tří čtvrtin ze svých téměř dvanáctimiliardových tržeb.

Zentiva se specializuje na výrobu levnějších, takzvaných generických léčiv, u kterých vypršela patentová ochrana. Naopak Sanofi-Aventis prodává originální léky, které sama vyvinula. 

Kdy koupí celou firmu?
Zentiva investuje do výzkumu zhruba pět procent ročních tržeb ve srovnání s více než třetinou u Sanofi-Aventis. Obě firmy by si tedy neměly konkurovat.  "Budeme mít společnou strategii, ale nejde o integraci Zentivy do naší skupiny," uvedl Jean-Marc Podvin, šéf komunikace Sanofi-Aventis.

Francouzi mohou podle odhadů analytiků časem Zentivu spolknout celou. Zatím mají předkupní právo na zbylý podíl šéfů firmy. "Manažeři si podrží akcie po dva roky a potom, budou-li je chtít prodat, jsme první na řadě," uvedl Podvin, který odmítl komentovat další postup.

Druhým významným akcionářem Zentivy je skupina firem okolo PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Ta loni koupila 12,4 procenta v Zentivě. "Žádný zájemce nás v poslední době nekontaktoval," reagovala v pondělí mluvčí PPF.

Podle analytika Petra Bártka ze společnosti Cyrrus se další případné nákupy akcií Francouzům prodraží. "Sanofi-Aventis by musel minoritním akcionářům nabídnout alespoň deset procent prémii," uvedl.

V pondělí se Zentiva prodávala za 1318 korun za akcii, o necelé procento výš než v pátek a o celou polovinu dráž než před rokem. Akcie středo- a východoevropských výrobců léčiv jsou v posledních dvou letech "velmi sexy". Trh s levnějšími generickými léčivy roste, vlády se totiž snaží šetřit na útratách za léky z veřejných rozpočtů. Firmy jsou proto častým terčem nabídek k převzetí.

Zentiva loni ovládla rumunský Sicomed. A největšího středoevropského výrobce, chorvatskou Plivu, touží získat islandský Actavis, který patří mezi dva největší producenty levných léčiv na světě.