Internetová stránka sázkařské firmy Fortuna.

Internetová stránka sázkařské firmy Fortuna. | foto: Fortuna

Fortuna leze do zelí Sazce, získala licenci na vlastní „sportku“

  • 0
Sázková kancelář Fortuna možná prolomí monopol Sazky na loterie. Od ministerstva financí totiž dostala licenci na provozování vlastní číselné hry. Zda k tomu sázkařská firma ze skupiny Penta nakonec přistoupí, není jasné. Do spuštění nové loterie by musela nalít mnoho peněz. Možná je to jen způsob, jak zvýšit hodnotu firmy.

Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny. "Povolení k provozování číselné loterie jsme Fortuně vydali 9. července," řekl listu Karel Korynta z ministerstva financí.

Pokud by se Fortuna do vlastní loterie po získání licence skutečně pustila, ubrala by tím příjmy Sazce, která na číselných loteriích loni protočila přes sedm miliard korun.

Sazka se rivala nebojí

Jednička tuzemského loterijního trhu se však vstupu konkurenta podle svého mluvčího Zdeňka Zikmunda nebojí. "Počítali jsme s tím. Nesázíme jen na popularitu tradičních loterií, ale i na inovace a novinky. Letos prošla proměnou Sazka, už dříve doplnily naše portfolio hry Šťastných 10 nebo loterie Euromilióny, další novinky připravujeme," řekl deníku Zikmund.

List také připomíná, že se monopol Sazky pokoušely před deseti lety prolomit projekty Česká lotynka či Eurolotto, ale skončily se stamilionovými dluhy.

Fortuna o spuštění loterie zatím jen uvažuje

Rozjet vlastní loterii totiž vyžaduje velké investice, což si uvědomuje i Fortuna, která tak možná nakonec k faktickým přípravám vlastní hry nepřikročí. Šéfové firmy o tom zatím podle mluvčího Vladana Crhy jen uvažují, píší Hospodářské noviny.

Získání licence je možná tak jen dobrý tah na zvýšení hodnoty sázkové kanceláře před uvažovaným prodejem firmy, o kterém se dlouho mluví. Že tato možnost stále platí, potvrdil mluvčí investiční skupiny Penta Martin Danko. "Stále jsou aktuální tři možnosti. Vstup na burzu, prodej strategickému investorovi nebo ponechání Fortuny v rukou Penty," řekl listu.

Pokud by nakonec Fortuna loterii spustila, nemusela by část výnosu věnovat na sport, ale na zcela jiné dobročinné účely.