Fond oslabil roli TelSource v Telecomu

Stát chce do budoucna hrát v Českému Telecomu výraznější roli a první personální kroky pro to učinil na mimořádné valné hromadě. Na úkor menšinového akcionáře TelSource posílil svou účast v představenstvu i dozorčí radě. Akcionáři na návrh fondu odvolali jednoho ze tří zástupců TelSource v devítičlenném představenstvu a o jednoho zástupce přišlo konsorcium i v dozorčí radě.

Stát tak chce po zastavené privatizaci posílit svůj vliv ve společnosti, uvedl náměstek ministra pro informatiku Michal Frankl. Zástupci TelSource protestovali proti tomu, že se o návrhu fondu dozvěděli až v den konání valné hromady.

Akcionáři odvolali tři členy představenstva a další dva na své členství rezignovali tento týden. Valná hromada zvolila čtyři nové členy. Zároveň vyměnila šest členů patnáctičlenné dozorčí rady.

Deváté místo v představenstvu podle jedné z pravděpodobných variant obsadí nový generální ředitel firmy namísto odvolaného Přemysla Klímy. Telecom tento týden vybral konzultační firmu, která má ředitele najít.

KDO ZA KOHO V TELECOMU
Odcházejí z představenstva:
náměstkyně ministerstva dopravy a spojů Marcela Gürlichová, náměstek ministra průmyslu Václav Srba, zástupce TelSource Marten Pieters, bývalý generální ředitel Přemysl Klíma, šéf odboru strategických privatizací FNM Jan Škurek.
Přicházejí do představenstva:
náměstek ministra financí Zdeňek Hrubý, místopředseda výkonného výboru FNM Pavel Kuta, auditorka Hana Doležalová a viceprezident společnosti EDI Adam Blecha.

,