Josef Porkert

Josef Porkert | foto: Jana Klímová, MF DNES

Firmě na mlýnky J. Porkert hrozí exekuce

  • 15
Litinové masové mlýnky značky Porkert ze Skuhrova nad Bělou znaly už naše prababičky. Firma je vyvážela téměř do celého světa. Teď to ovšem vypadá, že jejich tradice je ohrožena. V podniku je exekuční správce, který sepisuje majetek.

Správcem podniku byl 20. ledna ustanoven Bohumil Ježek z Častolovic.´

"Podnik problémy má, jinak bych tu nebyl. Byl jsem však do něho dosazen ne jako konkurzní správce, ale jako správce v rámci exekučního řízení. Zatím se zpracovává účetní uzávěrka a zjišťuje se stav majetku, financí, pohledávek a závazků podniku. Nedomnívám se, že problémem jsou velké dluhy, ale jejich špatná skladba. Co bude s firmou dál, budu vědět tak za tři týdny," řekl Ježek.

Případný krach firmy by obyvatele obce mrzel. "Říká se, že začíná prodávat nemovitý majetek, aby se dostala z těžké finanční situace. Byl bych strašně nerad, kdyby to znamenalo její konec," uvedl skuhrovský starosta Vladimír Bukovský.

Na konci 90. let pracovaly u Porkertů více než čtyři stovky lidí. "Dnes jich je snad 180, podnik se neustále zmenšuje. Já sám jsem tam také několik let pracoval. Myslím, že jedním z důvodů potíží bylo to, že ne všichni zaměstnanci byli v době rozpuku firmy ochotni něco pro ni udělat," řekl starosta.

Porkert zpočátku vyráběl běžnou litinu, rošty do kamen, kamna, pianové rámy, o něco později začal s ručními kuchyňskými mlýnky, které jsou nejznámější. Majitelům se podnik vrátil pro roce 1989 v zuboženém stavu.

Když se firma vzpamatovala, dodávala výrobky do 90 zemí světa. Ztráty jí však způsobily méně kvalitní, ale zato levnější mlýnky z Číny. S většími finančními potížemi se Porkert potýkal už v roce 2002. Na podzim 2005 do čela podniku dokonce musel nastoupit krizový management.