Logo FBI. Ilustrační foto.

Logo FBI. Ilustrační foto. | foto: FBI

FBI vtrhla do sídel tří japonských výrobců autodílů, vyšetřuje kartel

  • 13
Americký federální úřad pro vyšetřování začal prošetřovat tři japonské výrobce automobilových součástek působících kolem Detroitu. Razie provedl také ve firmě Denso, která je propojena s Toyotou. Vyšetřování údajně nesouvisí se současnými technickými problémy Toyoty, ale s kartelovým jednáním firem.

"Nesouvisí to s vyšetřováním kolem stahování vozů Toyoty," řekla mluvčí Denso Bridgette LaRose Gollingerová agentuře AFP.

Sami vyšetřovatelé zatím důvody razií nevysvětlili. Podle zdrojů obeznámených s případem však FBI vtrhla do společností Denso, Tokai Rika a Yazaki proto, že uzavíraly nedovolené dohody.

Tuto verzi potvrdilo i americké ministerstvo spravedlnosti, podle kterého je předmětem vyšetřování kartelové jednání dodavatelů elektronických součástek pro automobily, které mohlo narušit trh.

Vyšetřování prohlubuje problémy Toyoty

Razie přišla právě v okamžiku, kdy se před americkým Kongresem zpovídal šéf Toyoty Akio Tojoda z dlouhého ignorování technických potíží japonských aut, které způsobily několik dopravních nehod končících v některých případech i smrtí cestujících (viz článek Omlouvám se za všechny nehody, kál se šéf Toyoty).

Podle některých analytiků tak vyšetřování s aktuálním děním v Toyotě přeci jen souvisí. Automobilka stáhla kvůli problémům už přes osm milionů vozů. Prověří i modely Prius a Corolla.

FBI podnikl razii proti třem výrobcům automobilových součástek, které je dodávají Toyotě. Jednou z nich byla i firma Yazaki. Další dvě (Denso a Tokai Rika) jsou akcionářsky propojeny s japonskou automobilkou.

Denso je sesterskou firmou japonské automobilky a dodává jí plynové pedály a další součástky. Toyota v ní vlastní 22,5 procenta a akcionářsky je propojena také s Tokai Rika. Naopak společnost Yazaki žádné akcionáře z řad automobilek nemá.

Akcie Denso se po oznámení razie propadly o více než tři procenta, akcie Tokai Rika téměř o šest.

,