Radomír Lašák

Radomír Lašák - Radomír Lašák | foto: ČTK

Exšéfové ČSA nedostanou bonusy, zkrátka přijde i Lašák

  • 56
České aerolinie nevyplatí milionové bonusy bývalému vedení Radomíra Lašáka, které značnou měrou přispělo k propadu leteckého dopravce do největší ztráty v historii. Kdyby byla ztráta o něco menší, aerolinky by platit musely a přišly by tak o 120 milionů korun.

"Je to jednoduché, nedostanou nic," řekl MF DNES ministr financí Miroslav Kalousek. Výši odměny za jejich působení v ČSA počítala v těchto dnech auditorská společnost KPMG, její výše byla navázána na speciální vzorec odvozený z mezinárodní účetní uzávěrky.

Na bonusy mohlo dosáhnout celkem zhruba čtyřicet lidí. Nejen představenstvo, ale i další vyšší management. "Jsme rádi, že se tak stalo. Bylo by naprosto nepřijatelné, kdyby dostali nějaké odměny za to, do jakého stavu firmu dovedli. Jinak by to byl výsměch," řekl šéf odborové organizace pilotů CZ ALPA Filip Gaspar.

Kdyby byla ztráta nižší, vedení by peníze dostalo

Vyjádření bývalého vedení zjišťujeme, zatím nikdo z bývalých členů představenstva nereaguje ani na textové zprávy. Manažeři ČSA by odměny získali, kdyby firmu nedovedli loni do ztrát, které dosáhly historických 3,75 miliardy korun.

Účet za rok 2009 v ČSA: ztráta 10 milionů každý den

"Za první dva roky programu měli na bonus nárok, ale loňské výsledky předchozí zisky zcela smazaly. Mohli bonus získat, kdyby byli loni v menší ztrátě," řekl vrchní ředitel ministerstva financí Tomáš Uvíra.

Stát nikdy nezveřejnil, podle jakého vzorce měly být počítány. V principu jde ale o srovnání likvidity státního dopravce na konci roku 2005 a koncem roku 2009. ČSA se loni dostaly do hlubokých potíží, firmu spasila až státní pomoc v podobě úvěru od státní firmy Osinek.

Manažeři ČSA měli ve smlouvách takzvaný OK-Bonus, který jim mohl zajistit rozdělení až 120 milionů korun za jejich působení. Ani tak manažeři neodešli s prázdnou: minulé vedení odešlo například s dvanácti platy, což v případě Lašáka znamená zhruba čtyři miliony korun.