ČEZ zakládá společný podnik s maďarskou MOL.

ČEZ zakládá společný podnik s maďarskou MOL. | foto: Profimedia.cz

Evropská komise schválila spojení ČEZ a MOL

  • 2
Evropská komise schválila vznik společného podniku české energetické společnosti ČEZ a maďarského koncernu MOL. Obě firmy se dohodly, že do něj vloží 1,4 miliardy eur (asi 35 miliard korun). Nový podnik se zaměří na výrobu elektřiny v plynových elektrárnách v Maďarsku, Slovensku, Chorvatsku a Slovinsku.

ČEZ už začátkem roku koupil sedmiprocentní podíl akcií MOL za 15 miliard korun. Maďaři prodali firmě ČEZ 7,68 milionu akcií. - čtěte ČEZ už vlastní podíl v maďarské ropné firmě MOL

Obchod s MOL má pro ČEZ význam hlavně v tom, že mu otevírá dveře k investicím do elektráren na Balkáně. Společný podnik obou firem, v němž každé patří polovina, má během příštích šesti až sedmi let postavit dvě plynové elektrárny o výkonu 800 megawattů v rafinerii skupiny MOL v Bratislavě a v Maďarsku v rafinérii Dufi - Százhalombatta.

Na společném podniku vydělá i MOL, který se v současnosti brání pokusu o převzetí ze strany rakouského konkurenta OMV. Aliance rovněž modernizuje tepelnou elektrárnu v bratislavské rafinerii a rozšíří její výkon na 160 megawattů.