Eurotel chystá mobily na principu vysílačky

  • 5
Největší mobilní společnost Eurotel připravuje novou službu levnějšího volání na principu použití mobilu jako vysílačky. Eurotel oznámil, že po Novém roce uvede tuto službu, označovanou ve světě jako "Push To Talk" (stiskni a mluv), pro všechny zákazníky.

Dnes ji podle Eurotelu testují hasiči.

"Službu využijí například firemní zákazníci, jejichž pracovníci musí být neustále v kontaktu zejména v terénu, nebo běžní lidé třeba při sportovních aktivitách," říká šéf Eurotelu Michal Heřman.

Konkurenční T-Mobile zavedení služby chystá také v příštím roce. Jeho mateřská firma v Německu ji nabídla minulý měsíc.

Oskar zatím o zavedení služby podle mluvčího Petra Šindlera nerozhodl, čeká na dostupnější mobilní telefony, které to umožňují. Služba Push To Talk umožňuje vytvoření skupiny uživatelů v mobilním telefonu a ti spolu pak mohou mluvit zmáčknutím jednoho tlačítka, podobně jako u vysílačky.

Zároveň umožňuje komunikaci i více osob najednou. Stejně jako u vysílačky může ve skupině mluvit jen jeden účastník, ostatní poslouchají. Pro příjem se zpravidla využívá automatické přijetí hovoru přes hlasitý odposlech.

Ve světě to funguje tak, že platí jen ten, kdo hovoří, i když ostatní jsou stále na příjmu. Ceny Eurotel oznámí začátkem roku 2005. Protože však využívá podobné technologie, jako je internetové volání, měly by být ceny nižší než běžné hovorné.

Služba bude zpoplatněna jinak pro smluvní zákazníky, firmy a soukromníky a majitele předplacených karet. U smluvních zákazníků se počítá například s formou pravidelného měsíčního poplatku.

Hlavní brzdou většího rozšíření této služby nejen v Česku jsou zatím telefony. Eurotel bude službu nabízet na několika mobilech od společnosti Nokia a později i od dalších firem.

Například Motorola by měla na evropský trh dodat telefony, které už prodává na americkém trhu. Nové mobily s touto technologií chtějí představit i další výrobci mobilních telefonů.