Eurotel chce zákazníky oslovit cenou

  • 6
Nejstarší a největší český mobilní operátor Eurotel zlevnil. Nové a jednodušší tarify představují v historii nejdražší mobilní společnosti cenovou revoluci. Nejlevnějším na trhu se však nestal a ani nechce stát. Nejvíce zákazníků loni přilákal konkurenční T-Mobile.

"U žádného lídra na trhu nenajdete nejlevnější ceny. Vždy jde o balancování mezi kvalitou a přijatelnou cenou," vysvětluje šéf Eurotelu Michal Heřman.

Jednodušeji, ale...
Eurotel v únoru zavede šest nových tarifů a dvě speciální nabídky. Mohou je využít všichni zákazníci a mají být přehlednější než ty stávající. "Ceník například nerozlišuje mezi voláním ve špičce a mimo špičku," říká Helena Čomorová z Eurotelu.

POČET MOBILŮ V ČESKU

Operátor

Rok 2004

Rok 2003

EUROTEL
z toho Go

4,59
neuvádí

4,21

T-MOBILE
z toho Twist

4,36
3,26

3,95

OSKAR
z toho Oskarta

1,83
0,95

1,55

Celkem

10,78

9,71

Na rozdíl od konkurentů však zachovává rozdílné sazby pro volání v rámci vlastní sítě a těch cizích. "Podle našich průzkumů lidé lepší ceny volání v rámci vlastní sítě považují za výhodu, o kterou by neradi přišli," říká Čomorová. "Stejné je to v případě možnosti převodu volných minut a textových zpráv z jednoho měsíce na druhý," dodává.

Operátoři T-Mobile a Oskar měnili v tak velké míře tarify již loni v červenci a srpnu. Jejich společným a hlavním motivem bylo právě sjednocení cen volání do vlastní a do ostatních sítí a zrušení špičky a slabého provozu. Oba konkurenti nyní nabízejí po čtyřech základních tarifech.

U všech mobilních firem platí, že jejich současné a staré cenové programy zůstávají, ale už nebudou zákazníkům nabízeny. Každý, kdo chce měnit, si tak může vybírat už jen z řady nových tarifů.

Podepiš a zůstaň
Ke všem šesti tarifům, většinou kovovými názvy jako Bronz, Silver, Gold nebo Platinum, Eurotel nabídne až o třetinu levnější verze pod označením Max.

Lepší ceny člověk získá, pokud se společnosti upíše nejméně na dva roky. Stejný princip uplatňuje i největší rival, T-Mobile, pod označením Hit. V porovnání s konkurencí dokáže být Eurotel u cen Max dokonce levnější. V případě Maxu nabízí i textové zprávy za korunu.

Zákazník Eurotelu si stejně jako u konkurence může vybrat jenom jedno zvýhodnění: buď výhodnější ceny, nebo dotovaný mobilní telefon. V případě podepsání dvouleté smlouvy na výhodnější tarify Max může měsíční poplatky měnit, zavazuje se jen zůstat u společnosti.

Jediným, kdo nikoho nenutí podepisovat dlouhodobé smlouvy, tak zůstává nejmladší Oskar. Snaha zavázat si zákazníky je podle odborníků vedena i tím, že do konce roku by měla podle nového telekomunikačního zákona začít platit takzvaná přenositelnost čísla, tedy možnost odnést si současné mobilní telefonní číslo k jinému operátorovi.

Mobilů je víc než lidí
Mobilní telefon se mezi lidmi už více než zabydlel. Čísel je dokonce více než obyvatel. Nejvíce nových klientů loni do své sítě ulovil T-Mobile, jehož nabídkám podlehlo zhruba 410 tisíc lidí. Eurotel si připsal 380 tisíc zákazníků a Oskar 280 tisíc.

Jen v posledním čtvrtletí roku, když operátoři rozjeli masivní předvánoční kampaně, si mobilní telefon pořídilo okolo půl milionu lidí. Překonali tak odhady i těch optimističtějších odborníků. Celkem je v Česku 10,78 milionu aktivních mobilních čísel.

Prvenství na trhu si udržuje Eurotel, který obsluhuje 4,59 milionu zákazníků. T-Mobile se znovu přiblížil svému největšímu konkurentovi, když jeho služeb využívá 4,36 milionu klientů. Oskar měl na konci prosince 1,83 milionu klientů. Z toho má skoro polovinu pravidelně platících, zatímco konkurenti jen zhruba třetinu.

Lákadla operátorů

EUROTEL
- zvýhodněné ceny volání po upsání se na dva roky
- převod volných minut a SMS do dalšího měsíce
T-MOBILE
- zvýhodněné ceny volání po upsání se na dva roky
- volání na pevnou linku za korunu
OSKAR
- svobodnou volbu služeb bez nutnosti upisovat se operátorovi i v případě tarifů
- neomezené bezplatné posílání SMS přes internet
- jednotné ceny volání do všech sítí

,