Erste Bank

Erste Bank | foto: Profimedia.cz

Erste prodala Pojišťovnu České spořitelny skupině VIG

  • 1
Rakouská Erste Bank prodala pojišťovnu Versicherung, včetně jejího domácího dceřiného podniku Pojišťovna České spořitelny, skupině Vienna Insurance Group. Za prodej pojišťovacích aktivit získá 1,445 miliardy eur (zhruba 36,8 miliardy Kč), sdělila včera na svých internetových stránkách.

Transakce podléhají schválení příslušnými úřady na ochranu hospodářské soutěže a lokálními úřady vykonávajícími dozor nad pojišťovnami.

Erste v jednom balíku prodává středo- a východoevropské dceřiné pojišťovny v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Chorvatsku a také obě rumunské pojišťovny společnosti Banca Comercială Română, uvedla Cygonková. Ve střední a východní Evropě si Erste Bank a její dceřiné bankovní společnosti ponechají vždy pětiprocentní podíl.

Erste Bank a VIG zároveň uzavírají distribuční smlouvy na dobu 15 let. "Stanou se tak preferovanými partnery a budou vzájemně distribuovat své produkty více než 20 milionům zákazníkům na trhu s více než 120 miliony obyvatel," uvedla banka.

Čistý výnos z transakce, jejíž dokončení se očekává v letošním třetím čtvrtletí, Erste použije k posílení kapitálové základny. Ukazatel vlastního kapitálu vzroste zhruba o 70 bazických bodů.

Pojišťovna České spořitelny je čtvrtou největší pojišťovnou v České republice a dosud ji vlastnily Česká spořitelna (55,25 procenta) a pojišťovna s-Versicherung (44,75 procenta). Příjem Pojišťovny České spořitelny ze zaplaceného pojistného, takzvaného předepsaného hrubého pojistného, dosáhl v roce 2007 objemu 232,9 milionu eur. Pětiprocentní podíl zůstane ve vlastnictví České spořitelny.

Společnost Vienna Insurance Group vstoupila v únoru na pražskou burzu. - čtěte Zvon spustil obchodování akcií VIG