Když ČEZ minulý týden zveřejnil svou výroční zprávu, nestačil se člověk, který se podíval na detaily odměňování v dozorčí radě, divit. | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Dozorčí rada stála loni ČEZ 57 milionů

  • 60
Elektrárenská firma ČEZ je strojem na peníze nejen pro své akcionáře, ale i pro kontrolory. Do dozorčí rady ČEZ za loňský rok podle nové výroční zprávy firmy nateklo na všech možných odměnách přes 57 milionů korun, což je při počtu dvanácti lidí téměř pět milionů korun na jednoho.

K tomu ještě někdo z bývalých členů rady loni využil svůj opční program na 150 tisíc akcií ČEZ, a získal tak 97 milionů korun.

Takové výplaty ve srovnatelných firmách u nás nemají obdoby. "Jsou to naprosto nepřiměřené odměny," zlobí se i za drobné akcionáře ČEZ Radek Vala.

Drobná chyba
Když ČEZ minulý týden zveřejnil svou výroční zprávu, nestačil se člověk, který se podíval na detaily odměňování v dozorčí radě, divit.

V položce příspěvek na životní pojištění, jehož existence je sama o sobě v Česku spíše výjimkou, totiž stálo: šedesát milionů korun. Na každého by tak připadal neuvěřitelný příspěvek půl milionu.

Až po dotazu MF DNES, jak lze tuto sumu vysvětlit, se ukázalo, že jde o chybu v řádech. "Správně to má být šedesát tisíc korun," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Chyba v ČEZ podle informací MF DNES vznikla kvůli tajnůstkářství. "Vzniká to hlavně proto, že data o odměnách se do poslední chvíle utajují,a pak se udělá chyba," uvedl jeden z lidí, kteří jsou s přípravou zprávy obeznámeni.

Kříž k celkové sumě příjmů dozorčí rady uvedl, že některé částky se vzhledem k pohybu lidí v radě během roku překrývají a správné je celkové číslo uvedené v auditu osobních nákladů: na dozorčí radu loni padlo třicet milionů korun. I tak by zůstal ČEZ s částkou 2,5 milionu na hlavu jednou z nejštědřejších českých firem.

Vysoké odměny kontrolorů, kteří se loni sešli zhruba jednou za měsíc, ale i představenstva ČEZ, jsou bolavou patou polostátní firmy. Asi nejvíce neurotickým místem je štědrý opční akciový program, který až do léta 2005 mohla využívat kromě vedení firmy i dozorčí rada včetně zaměstnanců státu.

Pak byl na nátlak veřejnosti a vlády pro nové hlídače ČEZ zrušen. "K faktu, že nárok na akcie měli i členové dozorčí rady, nenacházím slov," uvedl nedávno šéf tuzemské pobočky jedné z největších bank světa HSBC František Kopřiva.

Ti, kdo do dozorčí rady přišli před rokem 2005, mají stále ještě rezervováno u ČEZ 450 tisíc akcií, což znamená při nynější hodnotě akcie slibný příjem přes 450 milionů korun.

Zřejmě jeden z bývalých členů rady podle výroční zprávy jen za loňský rok zinkasoval téměř sto milionů korun. Podle dostupných údajů jde buď o bývalého šéfa FNM Jana Juchelku, zaměstnance ČEZ Václava Krejčího, nebo bývalého náměstka ministra financí, dnes zaměstnance ČEZ Pavla Suchého. Nikoho z nich se MF DNES nepodařilo kontaktovat.

Policie a právnička v akci
Tajnosti a neochota mluvit panují jak kolem opčního programu, tak kolem kapitálových životních pojistek. Jen loni za tyto pojistky ČEZ dozorčí radě zaplatil přes jedenáct milionů korun. Podle informací MF DNES připadá na jednoho člověka pojistka placená na 5 let ve výši 2,5 až tři miliony korun.

Kapitálové životní pojistky jsou však nejen nadstandardně vysoké, ale loni a letos se o ně navíc začala zajímat, stejně jako o akcie z opčního programu, policie.

Konkrétně jde o zaměstnance a poslance, protože ti za členství v dozorčích radách firem žádné odměny brát nesmějí. Policie neuznala jejich argument, že akcie či pojistka není odměna za práci, jak ji definuje zákon.

Původní obvinění deseti lidí, kteří dozorčí radou do loňska prošli a přitom pracovali pro stát, však bylo letos v únoru kvůli údajným technickým chybám zrušeno. Zatím není jasné, zda bude vyšetřování pokračovat.

Lidé, kteří nyní do dozorčí rady ČEZ přicházejí, se kvůli policii už přijímat pojistky bojí. "Já jsem kapitálovou životní pojistku odmítl a myslím, že i ostatní zaměstnanci státu," uvedl náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner, který je v dozorčí radě od loňského podzimu.

Nenechat si vyplácet pojistky podle informací MF DNES úředníkům doporučila sama šéfka právního odboru ČEZ Jarmila Ponikelská s tím, že teď, když se o to zajímá policie, by to asi nebylo vhodné. ČEZ si přitom v minulosti nechal vypracovat celkem tři právní posudky o tom, že kapitálové životní pojištění a nárok na akcie firmy nejsou odměnou.