Nejvíce, o pět korun, podraží poslání zásilky do 100 gramů. Ilustrační foto

Nejvíce, o pět korun, podraží poslání zásilky do 100 gramů. Ilustrační foto | foto: Česká pošta

Dopisy do zahraničí od září zdraží, těžší zásilky naopak zlevní

  • 9
Kdo posílá dopisy do zahraničí, od září si připlatí. Například cena známky do evropských zemí zdraží ze 17 na 20 korun, mimo Evropu pak z 18 na 21 korun. Zásilka těžší než 250 gramů naopak zlevní.

"Důvodem je změna nákladů, které poště účtují zahraniční poštovní operátoři. Jde v podstatě o narovnání cen, které vychází ze vzájemných mezinárodních dohod světových pošt o tarifech pro příchozí a odchozí zásilky. Česká pošta tak snižuje či zvyšuje ceny podle jednotlivých hmotnostních kategorií," řekla mluvčí pošty Marta Selicharová.

Cena se podle ní skládá z ceny pošty za službu na českém území, mezinárodní přepravu a poplatky zahraničnímu operátorovi za doručení v cílové zemi. Konstrukce ceny je přitom ve všech zemích stejná.

Nejvíce, o pět korun, podraží poslání zásilky do 100 gramů. Její doručení po Evropě vyjde nově na 35 korun a mimo Evropu 40 korun. Naopak kilogramová zásilka poslaná prioritně do zemí mimo Evropu vyjde na 230 korun místo současných 260 Kč, o 45 korun pak zlevní poslání stejné zásilky v pomalejším ekonomickém režimu.

Pošta naposled měnila ceny doručování do ciziny na začátku roku 2008. Podobně jako nyní zdražily lehčí zásilky, naopak ty s větší hmotností zlevnily.

,