Polští zaměstnanci Škody Auto vydělávali méně, agentura bude platit. Ilustrační foto.

Polští zaměstnanci Škody Auto vydělávali méně, agentura bude platit. Ilustrační foto. | foto: Radek Cihla, MF DNES

Diskriminace Poláků ve Škodě přijde na půl milionu

  • 22
Nižší platy, které dostávali polští dělníci ve Škodě Auto, přišly agenturu Zetka.Auto na půl milionu korun. Dělníci z Polska dostávali nižší platy i další příplatky. Právě Zetka.Auto práci zprostředkovávala a uzavírala také pracovní smlouvy. Případem se zabýval i ombudsman Otakar Motejl.

Rozhodnutí o uložení pokuty nabylo právní moci v polovině ledna, sdělila dnes ČTK Ivona Foltisová ze
Státního úřadu inspekce práce.

Polští dělníci měli až o pětinu nižší hrubý měsíční příjem, než je garantováno zákonem a kolektivní smlouvou, kráceni byli i na dalších bonusech. Například noční příplatek, který má být podle kolektivní smlouvy dvacet korun za hodinu, byl vyplácen pouze ve výši šesti korun. - více zde

Případem se zabýval i veřejný ochránce práv Otakar Motejl, který také minulý týden kritizoval nečinnost inspektorátu. Podle dřívějších informací totiž inspektorát práce žádnou pokutu neuložil. Foltisová uvedla, že inspektorát zjistil porušení předpisů loni v říjnu a pokutu uložil počátkem ledna.

Nejnižší tarifní mzda je na základě zákona stanovena v kolektivní smlouvě podniku Škoda Auto. Ombudsman rovněž kritizoval, že inspektorát práce nesrovnal mzdu skutečně vyplacenou polským dělníkům s výší mzdy garantované kolektivní smlouvou.

,