Sídlo Deutsche Bank ve Frankfurtu (25. dubna 2019)

Sídlo Deutsche Bank ve Frankfurtu (25. dubna 2019) | foto: Reuters

Drahé ozdravení. Propuštění zaměstnanci Deutsche Bank dostanou 127 miliard

  • 24
Generální ředitel Deutsche Bank Christian Sewing spěchá s přípravou záložního plánu, kterým chce postavit na nohy skomírající německou banku. Počítá i s výplatou masivního odstupného propuštěným zaměstnancům ve výši až pěti miliard eur, tedy 127 miliard korun.

Předchozí plán sloučení s konkurenční Commerzbank ztroskotal, nicméně šéf největší německé banky musí rychle doladit detaily svého avizovaného plánu na rozsáhlou redukci globálního byznysu. Plán by měl být hotov do tohoto víkendu, kdy o něm rozhodne dozorčí rada.

Do skandálu s praním špinavých peněz se zaplétá i Deutsche Bank

Razantní propouštění 15 až 20 tisíc zaměstnanců nejvíce postihne divizi investičního bankovnictví. Mluví se o dalším propouštění na manažerských postech a také o vytvoření jednotky, kam se „uklidí“ špatná aktiva. V této nové divizi skončí riziková aktiva ve výši 30 až 50 miliard eur z celkem 374 miliard eur aktiv, jež banka spravuje. Jsou mezi nimi akcie, deriváty s dlouhou dobou splatnosti i úvěry po splatnosti.

Podle zdrojů obeznámených s restrukturalizací bude muset banka vyplatit 5 miliard eur (127 miliard korun) v rámci odstupného. Podle Financial Times ústav letos nebude v černých číslech, jak čekal, ale propadne se do ztráty. Banka také údajně jedná s regulátory o snížení povinných kapitálových rezerv.

Spekuluje se o tom, že Christian Sewing, po jehož nástupu před rokem už management banky prořídl, má spadeno na další vysoké bankéře.

Mluví se o tom, že židle se podlamuje pod ředitelem investičního bankovnictví Garthem Ritchiem nebo finančním ředitelem Jamesem von Moltkem. Podle Bloombergu by sám Sewing mohl mít problémovou jednotku investičního bankovnictví pod svou přímou kontrolou. Počet členů správní rady se může snížit z devíti na sedm členů.

Ať už bude propouštění při horní či spodní hranici, o které se zmiňují zdroje, čistka personálu bude největší za desítky let. Dvaceti tisíc zaměstnanců je ekvivalentem pětiny pracovní síly. Vedle investičního bankovnictví přijdou o místo zhruba 2 tisíce lidí ročně v divizi retailového a korporátního bankovnictví.

Šéf největší německé banky Christian Sewing

Není však zatím jasné, jak rychle a kde se bude propouštět v investičním bankovnictví. Divize má 18 200 zaměstnanců na přepážkách a celkem 40 800 zaměstnanců. Zároveň banka plánuje najmout 300 bankéřů, kteří se budou starat o nejbohatší klientelu.

Deutsche Bank se v posledních letech potýká s řadou problémů, které zahrnují mimo jiné vysoké pokuty za různá pochybení. Ve Spojených státech teď banka čelí rozsáhlému vyšetřování kvůli obviněním souvisejícím s praním špinavých peněz.

Příznivou zprávu nicméně pro Deutsche Bank znamenaly nedávné výsledky každoročních zátěžových testů bank ve Spojených státech. Deutsche Bank letos těmito testy na rozdíl od loňského roku úspěšně prošla.