Delvita odchází ze Slovenska

  • 30
Obchodní řetězec Delvita na Slovensku končí. Síť svých jedenácti supermarketů prodá za 7,7 milionu eur (231 milionů korun) konkurenční skupině Rewe. Ta provozuje obchody Billa a Penny Market. Právě pod značkou Billa chce Rewe supermarkety provozovat.

"Důvod spočívá v tom, že se orientujeme na trhy, kde máme šanci zaujmout vůdčí postavení. Siť na Slovensku byla natolik malá a natolik roztříštěná, že jsme nebyli schopni tuto strategii naplnit, " řekl iDNES mluvčí Delvity Petr Uchytil.

"Peníze, které získáme chceme investovat tam, kde vidíme větší perspektivu," dodal s tím, že zájem se nyní soustředí na Českou republiku.

Delvita zaměstnávala na konci loňského roku na Slovensku 570 lidí.

"Jednou z podmínek smlouvy je fakt, že zaměstnanci všech 11 supermarketů dostanou práci v řetězci Billa, který převezme jejich dosavadní pracovní smlouvy," doplnila ředitelka lidských zdrojů Delvity Štěpánka Dufková.

Delvita expandovala na Slovensko v roce 1998 a tržby jejích 11 slovenských supermarketů podle Charváta měly jen malý podíl na celkových výnosech skupiny.

"Vinou malého počtu prodejen a logisticky velké roztříštěnosti po celém území Slovenska nebylo dosahování stanovených cílů tak rychlé, jak bychom si představovali," uvedl Charvát.

Společnost Delvita v ČR provozuje 97 prodejen. V loňském roce s tržbami deset miliard korun uzavírala Delvita pořadí deseti největších českých obchodních řetězců.

Skupina Rewe loni v ČR podle odhadu společnosti Incoma Research vykázala tržby 23,3 miliardy korun a z pohledu tržeb jí patřilo čtvrté místo.  Mateřskou společností Delvity je mezinárodní firma Delhaize Group se sídlem v Bruselu.

,