Michael Dell se musí vypořádat s účetním skandálem ve firmě. Jeho rozměry jsou, aspoň na první pohled, minimální. Ilustrační foto.

Michael Dell se musí vypořádat s účetním skandálem ve firmě. Jeho rozměry jsou, aspoň na první pohled, minimální. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Dell musí přepsat účetnictví za 4,5 roku

  • 1
Účetní společnosti Dell čeká spousta práce. Firma totiž musí kvůli manipulaci s účty přepsat účetní záznamy za čtyři a půl roku. Oprava bude stát Dell asi 150 milionů dolarů. To je v přepočtu přes tři miliardy korun.

Na hospodaření firmy by to žádný velký dopad mít nemělo. I analytici souhlasí, že škoda pro firmu s obratem miliard dolarů nijak zásadní nebude.

Podle účetního auditu byly hospodářské výsledky firmy poupraveny tak, aby odpovídaly finančním cílům, uvedl server BBC.

Firma se pokoušela oklamat auditory. Aby dodržela finanční plány, zmanipulovala účty od roku 2003 po první čtvrtletí 2007. Nyní musí příslušný zisk snížit o 50 až 150 milionů dolarů, uvedl portál Washington Post.

Analytici se na konferenci s vedením podniku opakovaně ptali na to, zda někdo ze současného vedení o tehdejších účetních machinacích věděl. "Ti, kteří o tom věděli, odešli," citovala ČTK finančního ředitele skupiny Dona Cartyho.

Společnost připomněla, že vyšetřování účetních postupů Dellu americkou Komisí pro cenné papíry pokračuje. Dell čekají ještě žaloby akcionářů a jeho dokumentům věnují pozornost také federální státní zástupci v New Yorku. Podle pozorovatelů je ale rozsah kauzy velmi malý.

Dell na začátku června ohlásil, že má výrazný propad meziročního zisku. Společnost proto začala s propouštěním. O práci by mělo přijít zhruba sedm tisíc zaměstnanců, asi desetina pracovní síly.