Elektrárna v Počeradech

Elektrárna v Počeradech | foto: Karel Pešek, MAFRA

Czech Coal podala nabídku na koupi elektráren ČEZ Chvaletice a Počerady

  • 0
Skupina Czech Coal, která vlastní hnědouhelné doly na Mostecku, podala nabídky na koupi uhelných elektráren Chvaletice a Počerady, patřících do skupiny ČEZ. Sumu, kterou je ochotna zaplatit, firma nezveřejnila. O elektrárny má zájem také Energetický a průmyslový holding.

O prodeji elektráren, které se budou muset do roku 2016 modernizovat, rozhodl ČEZ letos v srpnu. Czech Coal závaznou nabídku předložil po několikaměsíčních přípravách prostřednictvím společnosti Vršanská uhelná. Ta podala, jak tvrdí, "velmi atraktivní kupní cenu," nabídku ale nesmí bez souhlasu ČEZ zveřejnit.

"Touto akvizicí bychom vytvořili nového hráče na trhu s elektřinou, který je nezávislý na prodávajícím a ostatních výrobcích elektřiny. Navíc disponujeme dostatečným množstvím a vhodným typem paliva pro optimální provoz obou elektráren," uvedl v tiskové zprávě místopředseda představenstva Czech Coal Luboš Pavlas.

Czech Coalu, který spoluvlastní miliardář Pavel Tykač, by se elektrárny hodily, protože by mohly vyrábět z jeho uhlí, těženém na Mostecku. Do Počerad už v současnosti firma dodává uhlí z lomu Vršany, ale do elektrárny Chvaletice dodávají palivo Severočeské doly.

O elektrárny ČEZ má zájem také Energetický a průmyslový holding, za kterým stojí mimo jiné miliardář Petr Kellner. Tykač v červnovém rozhovoru pro MF DNES naznačil, že si v boji s rivalem věří.

"Dáme ČEZ na elektrárny velmi dobrou nabídku. Neumím si představit, že ji kdokoli přeplatí," řekl osmačtyřicetiletý podnikatel. (Čtěte Tykač poprvé po 15 letech promluvil)

"Investice skupiny Czech Coal do koupě a následné rekonstrukce, modernizace a ekologizace elektráren Počerady a Chvaletice představuje jednu z největších investic v historii České republiky. Znamená vytvoření zakázek a pracovních příležitostí pro české firmy jak v regionu tak i mimo něj v časovém horizontu desítek let. Skupina Czech Coal plánuje provoz elektráren po celou dobu životnosti dolu Vršany, tedy za horizont roku 2055," dodala tisková mluvčí Czech Coal Gabriela Benešová.