Letadlo ČSA

Letadlo ČSA | foto: Michal Sváček, MF DNES

ČSA schválily nový plán, počítají se ziskem

Dozorčí rada Českých aerolinií schválila podnikatelský plán na příští rok. Ten počítá se ziskem ve výši 42 milionů korun. Pro letošek přitom aerolinie předpokládají ztrátu 493 milionů korun. Výsledek roku 2007 by ale mohly zhoršit zvýšené personální náklady způsobené novým zákoníkem práce.

Ty mohou totiž dosáhnout až 180 milionů korun. Vedení společnosti se navíc nepodařilo s odbory dojednat omezení nárůstu platů v roce 2007, který vyplývá z uzavřených kolektivních smluv.

Personální náklady se tak po nárůstu sjednaném v kolektivních smlouvách zvýší o 300 milionů korun. Náklady významně zatíží také pořízení dalších nových letounů Airbus 320/319 a to částkou 300 milionů korun.

Plán počítá se zachováním společnosti v současné velikosti tedy s 50 letadly a zhruba 5000 zaměstnanci. Předpokládá také odprodej Cargo Terminálu a Cateringu. První krok k tomu učinila dozorčí rada, když schválila vyčlenění obou firem do samostatných dceřiných společností.

Hlavním generátorem zlepšení hospodaření má být růst výnosů z pravidelné přepravy, které by se po změnách na úseku prodeje měly zvýšit o 1,4 miliardy korun. Zhruba 600 milionů korun přinese nárůst přepravní kapacity způsobený zaváděním větších typů letadel do flotily a očekávané zvýšení obsazenosti letů.

Plán očekává zvýšení přepravy cestujících o 5,6 procenta na více než 5,7 milionu cestujících.