ČNB pustila Invesmart do Union banky

  • 2
Česká národní banka odsouhlasila vstup italské skupiny Invesmart do Union Group. Ostravská Union banka se tak dočká strategického partnera a zažehnala tak obavy, že by kvůli nedostatkům rezerv na rizikové úvěry mohla přijít o licenci. Česká národní banka dosud Invesmart odmítala, protože podle ní nedoložil dostatečně původ peněz, z nichž převzetí Union Group zaplatí.

Italové však v pondělí předložili centrální bance novou žádost, která už všechny požadavky splňovala. „Invesmart v nové žádosti doložil veškeré skutečnosti vyžadované zákonem o bankách,“ řekl mluvčí ČNB Pavel Zúbek.

Union banka tak zažehnala hrozbu vážných obtíží. Auditor banky, firma Deloitte & Touche, už totiž upozornil, že bez strategického partnera je existence banky ohrožena.

Union banka navíc dále jedná se státem o určité formě pomoci. Požaduje, aby jí stát umožnil splatit více než miliardový dluh u České finanční nikoliv penězi, ale problémovými úvěry za polostátními firmami a těmi, které získala při převzetí Evrobanky, Ekoagrobanky a Foresbanky.

Ministr financí Bohuslav Sobotka podmiňoval pomoc vstupem strategického investora. „Dokážu si představit dokončení vypořádání tohoto stabilizačního programu pouze v souvislosti se vstupem nového investora, který do banky vstoupí se souhlasem ČNB a splní její kritéria,“ řekl ČTK Sobotka.

Ostravská Union banka, která má zhruba 100 poboček, ale bilanční sumou 25 miliard korun patří k menším v zemi, hledá strategického partnera neúspěšně už několik let.

Invesmart oznámil uzavření smlouvy o koupi 70 procent Union Group letos v červnu. V bance už začaly v italské režii personální změny. Novým generálním ředitelem se stal Radovan Vávra, bývalý šéf Komerční banky.

„Jeho zkušenosti by měly zajistit dokončení restrukturalizace banky a posílení jejího postavení na trhu,“ řekl o Vávrově příchodu předseda představenstva Invesmartu a člen dozorčí rady Union Group Paolo Catalfamo.

,