Delegace čínského státního konglomerátu CITIC, který převzal investice skupiny...

Delegace čínského státního konglomerátu CITIC, který převzal investice skupiny CEFC, přišla na jednání s premiérem Andrejem Babišem do Strakovy akademie. Schůzky se zúčastnil i šéf představenstva CITIC Čhang Čen-ming (vpravo). | foto:  František Vlček, MAFRA

Konglomerát CITIC zalátá dluh za CEFC. Ta J&T dluží 450 milionů eur

  • 12
Čínský státní konglomerát CITIC Group zaplatí v řádu dní české bance J&T Bank 450 milionů eur (11,5 miliardy Kč), které jí dluží CEFC China Energy. V rozhovoru pro server Seznam Zprávy to ve středu řekl místopředseda představenstva evropské CEFC Group Company Jaroslav Tvrdík. J&T část Tvrdíkových slov dementuje.

„Včerejším dnem považuji tu krizi (kolem dluhů CEFC Europe) pro česká aktiva za ukončenou. V úterý zaslal předseda představenstva společnosti CITIC Group naší financující instituci, společnosti J&T, závaznou bankovní garanci, že je připravený do pěti dnů uhradit částku kolem 450 milionů eur. Předpokládám, že J&T tohoto práva využije,“ řekl Tvrdík v rozhovoru.

J&T potvrdila, že dopis skutečně obdržela. „Informace o bankovní záruce nejsou pravdivé, závazek mlčenlivosti nám ale neumožňuje poskytnou bližší informace,“ uvedl pro iDNES.cz mediální zástupce J&T Petr Málek.

„Podle našich informací jediným akcionářem CEFC Europe je nadále společnost SHANGHAI HUAXIN GROUP (HONGKONG) LIMITED. S akciemi CEFC Europe není možné disponovat bez vědomí JTPI,“ dodal Málek.

Vyšetřovaný poradce

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality. Tvrdík dnes řekl, že o osudu šéfa celé skupiny CEFC Jie Ťien-minga nemá žádné informace.

CEFC za dluhy ručí mimo jiné budovou bývalé Živnobanky v centru Prahy, administrativním komplexem Florentinum nebo fotbalovou Slavií. Čínská státní CITIC Group nedávno získala v CEFC Europe podíl ve výši 49 procent. Vedení společnosti CITIC Group plánuje dokončit všechny dosavadní investice CEFC Europe v České republice a v plánu má začít i s novými projekty.

Banka J&T je součástí společnosti J&T Finance Group, ve které má CEFC podíl 9,9 procenta. Dřívější plány na zvýšení tohoto podílu na 50 procent byly kvůli finančním problémům CEFC zrušeny.