Chaos s akciemi využil překupník

  • 12
Do útoku na bezradné akcionáře, jimž se v poslední době komplikuje cesta k majetku z dob kupónové privatizace, vyrazil překupník, který se snaží vypadat jako státní instituce. Navíc mate lidi, když tvrdí, že pokud mu neprodají své akcie, přijdou o ně.

Desítkám lidí, kterým patří akcie firmy ŠTI Holding, přišla nedávno do schránky lákavá nabídka. Jedno občanské sdružení je vyzývá, že od nich koupí jejich akcie, které se beztak zanedlouho změní na listinné.

"Volají nám desítky lidí, o co jde. Vypadá to jako klamavý odkup. Musíme to s komisí prošetřit," říká šéf Střediska cenných papírů (SCP) Bedřich Janáček.

Pod výzvou je totiž podepsáno sdružení s názvem Středisko služeb kupónové privatizace, což je právě zaměnitelné s SCP.

Tato státní instituce eviduje už od dob kupónové privatizace akcie a další cenné papíry. V žádném případě nevykupuje akcie od lidí. Řada z nich si ji a její znak ale dobře pamatuje a výzva překupníka s velmi podobným logem je může probrat k aktivitě, i když se dlouho o svůj majetek z kupónové privatizace nestarají.

Problém je ten, že sdružení naznačuje, že lidé nemají na výběr a pokud akcie neprodají teď, o své majetky přijdou.

"Zatím vůbec není jasné, zda mohou tuto činnost provozovat, musíme to celé prošetřit. Nabídka obsahuje zavádějící informace o tom, že nevyužitím nabízené možnosti odprodeje akcionář své cenné papíry ztratí," říká tisková mluvčí Komise pro cenné papíry.

Sdružení dokonce uvádí, že sídlí na stejné adrese v Rybné ulici v Praze ve stejné budově, kde sídlí státní Středisko cenných papírů.

"Zneužili naše logo. A zjistili jsme, že tady žádné takové sdružení nesídlí, mají snad jen P.O. BOX," líčí Janáček.

Letošek, tak jako loňský rok, je typický tím, že řada firem se loučí se svou kupónovou minulostí a mění podobu svých akcií na listinnou. To je pro drobné akcionáře podstatná změna v tom, že akcie půjde mnohem hůř prodat, než dřív. Nepůjde je už nabídnout přes RM-Systém.