ČEZ má k distribuci volnou cestu

  • 8
Cesta k propojení české energetiky a vzniku dominantního kolosu je volná. Antimonopolní úřad schválil propojení ČEZ s pěti regionálními distributory elektřiny. Ke svému verdiktu připojil úřad tři podmínky, které mají na trhu zaručit spravedlivou soutěž. Jedna z nich stanoví, že ČEZ musí do roka opět prodat majoritu v jedné z pěti ovládnutých distribučních firem.

Podmínka číslo dvě stanoví že ČEZ odprodá státu 66 procent akcií v České přenosové soustavě a do roka státu převede i zbývajících 34 procent.

Třetí omezení určuje, že ČEZ musí do roka prodat menšinové třetinové podíly v Jihočeské, Jihomoravské a Pražské energetice.

To se elektrárenské firmě nelíbí a argumentuje situací v plynárenství, kde se s Transgasem majetkově spojilo všech osm regionálních distributorů. "Těžko vysvětlit, jaký vidí úřad rozdíl mezi plynem a elektroenergetikou," řekl ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Dominantní český výrobce elektřiny se může majetkově propojit se Středočeskou, Východočeskou, Severočeskou, Západočeskou a Severomoravskou energetikou. S jednou z těchto společností se však opět do roka rozloučí.

Proti verdiktu antimonopolního úřadu se může ČEZ do patnácti dnů odvolat.

Úspěšným završením transakce podmiňoval ČEZ snížení cen energií v regionech. Podrobnosti ZDE.

Odpůrci megafúze ovšem upozorňují, že spojení bude to znamenat likvidaci jakékoli konkurence. A to jak ve výrobě elektřiny, tak i v obchodu. Podrobnosti ZDE.

,