ČEZ koupil rumunského distributora

  • 5
Energetická společnost ČEZ koupila majoritní podíl v rumunské distribuční společnosti Electrica Oltenia. Zaplatí za něj 151 milionů eur, tedy asi 4,53 miliardy korun. Šéf společnosti Martin Roman podepsal v Bukurešti smlouvu se zástupci firmy Electrica.

"Nákup Oltenie je další logický krok v teritoriu jihovýchodní Evropy k naplnění našeho strategického záměru stát se lídrem středoevropského a východoevropského trhu s elektřinou," řekl při podpisu Martin Roman.

Oltenia je největší z osmi rumunských distribučních společností se zhruba pětinovým podílem na rumunském trhu s elektřinou a se zhruba 1,36 miliony zákazníky.

Počet koncových zákazníků Skupiny ČEZ tak rumunskou akvizicí už dosáhl 6,6 milionů. Tím se Skupina ČEZ posunula z devátého na osmé místo mezi evropskými energetickými společnostmi podle počtu zákazníků, uvedla firma v tiskové zprávě.

ČEZ zaplatí 47,4 milionu eur za 24,62 procenta akcií Oltenie, kterou zatím plně vlastní stát. Poté navýší podíl na 51 procent, když nakoupí nově vydané akcie za 103,6 milionu eur.

Koupě firmy je druhou významnou investicí ČEZ v zahraničí. Loni firma koupila trojici distributorů v Bulharsku za téměř devět miliard korun, připomněla ČTK. - více zde


Elektrárenská společnost ČEZ v úterý také podala předběžnou nabídku na nákup 39,2 procenta akcií ve společnosti PAK. Ta je druhým největším výrobcem elektrické energie v Polsku.

Podle polských médií ji kvůli zájmu o nákup podílu ve firmě PAK oslovily také švédská společnost Vattenfall a španělská Iberdrola.  Zhruba polovinu akcií ve společnosti PAK drží polská vláda. Podnik provozuje několik uhelných elektráren, převážně ve střední části Polska, uvedla ČTK.

,