Své hodinky označuje Chronotechna za nejčernější na světě.

Své hodinky označuje Chronotechna za nejčernější na světě. | foto: Chronotechna

České hodinky uspěly na Kickstarteru, za deset minut vybraly půl milionu

  • 43
Český výrobce luxusních hodinek Chronotechna začátkem ledna vyrazil se svými hodinkami na stránku Kickstarter. Tam si v takzvané crowdfundingové kampani stanovil cíl 21 645 dolarů (téměř půl milionu korun). Za deset minut měl splněno a od té doby dostal od podporovatelů přes 8 milionů korun.

Momentálně na Kickstarteru „nejčernější hodinky světa“, jak firma svou sérii označuje, vybraly od 751 lidí téměř 8,4 milionu korun. To je přes 1 700 % původního cíle. Nejvíce přispěvatelů má projekt z České republiky, za kterou následují Spojené státy a pak s odstupem Velká Británie a Německo.

Takových výrazných úspěchů české projekty využívající komunitního financování příliš často nedosahují. Mezi nejznámější projekty, kterým se to podařilo, patří například počítačová hra Kingdom Come: Deliverance od českého studia Warhorse.

Na tu se vybralo téměř 37 milionů korun, Pozornost zaujal i domácí ochranný systém od firmy Angee, který získal 12 milionů Kč.

Nejčernější hodinky

Při výrobě hodinek Chronotechna používá materiál Vantablack, který je označován za nejčernější materiál na světě. Odráží méně než 2 promile světla, které na něj dopadne, díky čemuž dokáže „pohltit“ i paprsek laseru (více zde).

„Ciferník hodinek je díky tomuto materiálu dobře vidět i pod vodou nebo za ostrého světla,“ zdůrazňuje firma. Ručičky v kontrastních barvách pak mají na „ultračerném“ ciferníku co nejlépe vyniknout.

Každému z přispěvatelů, který zaplatí 389 eur (přibližně 10 tisíc korun) nebo více, společnost slibuje zaslání hodinek přímo z továrny. Po počátečním úspěchu také uvolnila tzv. stretchgoals, odměny za větší celkovou finanční podporu, než původně očekávala – například antireflexní úpravu skla či kožené cestovní pouzdro pro každého podporovatele.

Původní společnost Chronotechna Šternberk vznikla v roce 1946 a soustředila se na výrobu budíků, minutek a od padesátých let i nástěnných hodin. Pro své hodiny častěji než znak Chronotechny používala značku PRIM, a v roce 2001 Chronotechna s.r.o. jako taková zanikla.

Společnost Chronotechna vyrábějící tyto hodinky je nová firma. Vznikla v roce 2018 a pouze používá stejný název, jinak nemá s původní Chronotechnou žádnou materiální spojitost.