Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Česká Raiffeisenbank měla loni nejlepší rok. Vydělala 2 miliardy

  • 1
Tuzemské pobočce Raiffeisen Bank se loni podařilo vydělat nejvíce v historii. Banka měla čistý zisk 1,99 miliardy korun, což je o 42 procent více než předloni. Za výsledek banka vděčí hlavně rekordním prodejům v předchozích letech, které se účetně projevily právě loni.

Úrokové výnosy, hlavní zdroj příjmů, bance vzrostly hlavně díky rekordním prodejům z předchozích let o 21 procent na 6,3 miliardy korun.

Banka k výsledkům uvedla, že minulý rok byl pro ni nejúspěšnější a zároveň nejnáročnější v její historii.

Celková aktiva Raiffeisenbank stoupla ke konci loňského roku o šest procent na 193,5 miliardy korun. Důvodem nárůstu byly především klientské vklady, které stouply o 16 procent na 130,1 miliardy korun.

"Hlavním úspěchem pro nás bylo, že se nám podařilo udržet vysokou důvěru klientů, která se odrazila v dalším růstu vkladů," komentoval výsledky generální ředitel banky Lubor Žalman.

Úvěry poskytnuté klientům meziročně vzrostly o tři procenta na 142,8 miliardy korun.

Bance loni vzrostly náklady na riziko. Vykázala ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek ve výši 1,87 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 38 procent. Souviselo to s celkovým zhoršením ekonomické situace a s nárůstem objemu nesplácených úvěrů.

,