Ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák | foto: Petr Lundák, MAFRA

Budvar dosáhl nové mety. Poprvé vyvezl přes milion hektolitrů piva

  • 8
Státní pivovar Budějovický Budvar dosáhl historického milníku. Loni poprvé vyvezl přes milion hektolitrů piva, přesně 1,07 milionu. Devadesát procent z tohoto objemu tvořil světlý ležák. Pivovaru se dařilo v Německu, ale i Švédsku.

Vývoz stoupl meziročně o 8,5 procenta, řekl mluvčí Budvaru Petr Samec. Nejvíc piva vyvezl pivovar do Německa, mezi pět největších odbytišť se v roce 2018 zařadily také Polsko, Rusko, Slovensko a Velká Británie. Budvar loni vyvezl pivo do 79 zemí.

Budvar je druhým největším českým exportérem piva, na českém vývozu se podílí 21 procenty.

Národní podnik Budějovický Budvar zvyšuje vývoz dlouhodobě - za posledních deset let stoupl export téměř o 85 procent. V roce 2017 vyvezl pivovar se 670 zaměstnanci do 76 zemí více než 990 tisíc hektolitrů piva. Přes 90 procent loni exportovaného piva tvořil světlý ležák Budweiser Budvar, který se v některých zemích prodává pod značkami Budějovický Budvar nebo Czechvar.

„Nejvíce budvarského piva i loni směřovalo do Německa, kde se navíc podařilo dosáhnout nového historického rekordu,“ řekla vedoucí oddělení exportu z Budvaru Renata Pánková. Meziroční nárůst prodeje v Německu byl téměř šest procent. „Tento výsledek je o to cennější, že v Německu se nám daří dlouhodobě. Již řadu let je naše pivo nejprodávanějším importovaným pivem v německém maloobchodu a za posledních pět let jsme objem prodeje zvýšili o čtvrtinu,“ uvedla Pánková.

Historicky nejvyšších prodejů dosáhl podnik v Rusku, kde export stoupl meziročně o 64 procent. Budvar loni zvýšil prodej ve 39 zemích. „Skokanem roku se stalo Švédsko, které patří mezi naše nejdůležitější trhy, objem prodaného piva se tam meziročně zvýšil téměř o 80 procent. Velmi nás potěšil i výsledek ve Spojených arabských emirátech, kde jsme prodej zdvojnásobili,“ uvedla Pánková. Točený Budvar nabízí třeba plážový bar hotelu v Palace Emirates v Abu Dhabi.

Poprvé v historii loni Budvar exportoval pivo do Bahrajnu, na Bermudské ostrovy a do Senegalu. Po několika letech obnovil export do sedmi zemí, například do Angoly, Albánie či Iráku.

Budvar loni meziročně zvýšil výstav piva o 3,6 procenta na 1,602 milionu hektolitrů. Tržby loni meziročně stouply o 7,3 procenta na 2,569 miliardy korun, byly nejvyšší v historii firmy. Kompletní ekonomické výsledky zveřejní Budvar po ukončení auditu v závěru prvního pololetí 2019.

Výstav 1,602 milionu hektolitrů je druhý nejvyšší za 123 let existence podniku. Nejvíce piva, 1,61 milionu hektolitrů, zatím Budvar uvařil v roce 2016. Tahounem loňského růstu byly ležáky, jejichž prodej vzrostl meziročně o sedm procent.

Loni pokračoval Budvar v rozvojovém plánu z roku 2015. Podle něj by se po ukončení investic za dvě miliardy Kč měl v roce 2020 roční výstav zvýšit o čtvrtinu na víc než dva miliony hektolitrů.

Loni Budvar otevřel nové logistické centrum za 750 milionů korun:

8. října 2018