průmysl, chemie

průmysl, chemie | foto: Profimedia.cz

Britové zaměstnají v Rybitví několik set lidí

Britská společnost Norbrook Laboratories Ltd. koupila před několika měsíci výrobnu farmaceutických látek v areálu chemičky Synthesia v Rybitví. Během dvou let chce produkci podniku mnohokrát navýšit. Práci by zde mělo najít dalších několik set většinou kvalifikovaných zaměstnanců.

"Podle představ vedení společnosti by se měl počet zaměstnanců během dvou let zvýšit z dnešních padesáti na tři až čtyři sta lidí," uvedl ředitel pobočky Norbrook v Rybitví Mojmír Šebestík.

Podle pardubického úřadu práce by neměl být problém požadavky britské firmy na nábor zaměstnanců pokrýt. „Na Pardubicku je dostatek kvalifikovaných chemiků a střední i vysoká škola, které potřebné profese vyučují. Trochu komplikací bude jen s oborem provozní chemik, který na chemickém učilišti dobíhá,“ řekl zástupce ředitelky Úřadu práce v Pardubicích Petr Klimpl.

Chemička Synthesia, která se závodu zbavila za blíže neupřesněnou sumu několika milionů liber šterlinků, svého kroku nelituje. "Provoz jsme prodali, protože nepatří k těžišti naší činnosti. Je také náročné udržovat systém správné výrobní praxe jen kvůli několika málo farmaceutickým surovinám. Přitom firma Norbrook odebírala naprostou většinu produkce. Výrobní technologie je navíc jednoúčelová a neumožňuje vyrábět jiné chemikálie," uvedl mluvčí společnosti Synthesia Daniel Rubeš.

"Je potěšitelné slyšet, že tradice chemického průmyslu se bude v Pardubicích nadále rozvíjet," řekl před nedávnem při setkání s majitelem britské společnosti Norbrook Laboratories Ltd. lordem Ballyedmondem pardubický primátor Jiří Stříteský.