Šéf Applu Tim Cook

Šéf Applu Tim Cook | foto: https://ww.9to5mac.com/

Šéf Applu dostal 16 miliard korun. Astronomickou částku inkasoval za akcie

  • 51
Generální ředitel americké společnosti Apple Tim Cook získal přes pět milionů akcií firmy jako odměnu za to, že se jí dařilo na burze. Většinu z nich prodal, a přišel si tak na 750 milionů dolarů (16,3 miliardy Kč). Vyplývá to z dokumentu pro Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC), která v USA dohlíží na akciový trh.

Odměna v podobě celkem 5 040 000 akcií Applu Timu Cookovi náležela na základě dohody, kterou uzavřel před deseti lety, když přebíral vedení firmy od Steva Jobse. Výše tzv. kompenzačního balíku závisela na tom, jak si povedou akcie Applu ve srovnání s dalšími firmami z indexu S&P 500, jenž zahrnuje největší veřejně obchodované společnosti v USA.

Technologický gigant patří v rámci skupiny mezi nejvýkonnější firmy. Za poslední tři roky se jeho investorům zhodnotily vklady o 191,83 procenta, díky čemuž se Apple umístil na 13. příčce ve srovnání 442 společností, píše server CNBC. Cook tak nyní získal maximální možnou odměnu.

Od jeho nástupu do čela firmy v roce 2011 vzrostla cena akcií Applu o 1200 procent. Výrobce iPhonů, iPadů či MacBooků má nyní tržní kapitalizaci téměř 2,5 bilionu dolarů (54,3 bilionů Kč) a je nejhodnotnější společností na světě.

Akcie Applu

Další odměny by měl Cook získat v roce 2026, většinu z nich opět v podobě akcií firmy s omezenými možnostmi prodeje. Dříve tento týden věnoval akcie za téměř 10 milionů dolarů na charitu. V minulosti se šéf Applu vyjádřil, že před smrtí věnuje svůj veškerý majetek na dobročinné účely. Podle indexu agentury Bloomberg má Cook nyní jmění v hodnotě 1,5 miliardy dolarů.