AOL vykázala největší ztrátu v dějinách

  • 2
Ještě nikdo v historii americké ekonomiky nedokázal za jediné čtvrtletí prodělat tolik peněz jako AOL Time Warner. Největší mediální a internetová společnost na světě prohloubila za první tři měsíce roku ztrátu na 54,2 miliardy dolarů. Kvůli přecenění akcií přišla firma mezi lednem a březnem téměř o tolik peněz, kolik celá česká ekonomika vytvoří za jeden rok.

Na výsledku se nejvíce podílel odpis nehmotných aktiv za 54 miliard dolarů, spojený se změnami v účetnictví a poklesu hodnoty akvizice Time Warner v roce 2000. Na provozní úrovni vytvořila firma, které patří mimo jiné zpravodajská stanice CNN a časopis People, hrubý zisk 2,05 miliardy dolarů.

Kvůli přecenění miliardy dolarů, kterou v prvním čtvrtletí  majetku, které firma už dříve avizovala, překonala AOL dosavadní rekordní kvartální ztrátu 41,8 miliardy dolarů, kterou v prvním čtvrtletí 2001 vykázala telekomunikační společnost JDS Uniphase.

Podle nových účetních pravidel už nesmí být takzvaný goodwill - prémie vyplacená nad hodnotu majetku přebíraného při akvizici - odepisována postupně během 40 let. Namísto toho musí společnosti neustále sledovat hodnotu jejich investice v převzaté firmě a zohledňovat v účetnictví každou změnu.

Od fúze America Online a Time Warner, oznámené před dvěma roky, klesly akcie AOL Time Warner o více než polovinu. Zohlednění této změny pak vyústilo v obří ztrátu.

Příjmy společnosti stouply o čtyři procenta na 9,8 miliardy dolarů. Problémy provázejí internetovou divizi, jejíž hrubý zisk klesl o 15 procent, zatímco příjmy zůstaly téměř beze změny. Tento pokles však vyvážil zisk divize kabelových systémů a filmové divize s jejím současným hitem Pán prstenů.

Ve druhém čtvrtletí AOL Time Warner očekává růst tržeb o pět až osm procent.

, ,