Akcie LSE vylétly o 22 procent.

Akcie LSE vylétly o 22 procent. | foto: Profimedia.cz

Americké burzy bojují o Londýn

  • 1
Podle předních světových odborníků na trhy cenných papírů se na burzovním trhu schyluje k velké konsolidaci. Akcionáři Londýnské burzy cenných papírů (LSE) teprve nedávno odmítli nabídku převzetí australskou společností Macquarie a už se musí zabývat dalším návrhem, který tentokrát přišel z USA.

O největší obchodní místo v Evropě je mezi zámořskými burzami velký zájem. Rozšířit svou působnost na starý kontinent touží společnost Nasdaq, která se specializuje na cenné papíry technologických firem i Newyorská burza cenných papírů (NYSE).

Britský tisk totiž uvedl, že generální ředitel NYSE John Thain požádal vlastníka NYSE, společnost Citigroup, o připravení konkurenční nabídky na převzetí LSE. Zástupci NYSE i Citigroup však tyto zprávy odmítli jakkoli komentovat.

Nasdaq nejprve akcionářům LSE nabídl za každou akcii 9,50 libry, což je celkem 2,43 miliardy liber. Tato nabídka ale neprošla, vedení LSE se zdála cena moc nízká.

Nasdaq se ale nejspíš jen tak nevzdá. Společnost nevyloučila, že nabízenou cenu ještě navýší nebo se pokusí o nepřátelské převzetí, píše server BBC.

Dejte nám LSE, dáme vám sebe
V pondělí nabídl Nasdaq akcionářům LSE, že část své nabídky uhradí vlastními akciemi. "Pro ty, kteří preferují budoucnost s Nasdaqem, může tato alternativa být přijatelnější," řekl neuvedený zdroj z Nasdaqu agentuře Reuters.

Dohady okolo ceny za LSE v pondělí vymrštily její kurs o 22 procent na 10,75 libry za akcii.

Londýnská burza je ale zajímavá i pro další hráče na trzích cenných papírů. Poprvé po LSE zatoužila německá Deutsche boerse, která v roce 2004 nabídla 1,25 miliardy liber. Dalším nápadníkem LSE se pak stal pařížský Euronext a následně i Macquarie z Austrálie. Australané neuspěli ani s nabídkou 2,6 miliardy liber.