Podnikatel Andrej Babiš.

Podnikatel Andrej Babiš. | foto: David Neff, MAFRA

Agrofert smí koupit mlékárny Olma a Milkagro

  • 0
Potravinářský holding Andreje Babiše Agrofert může koupit mlékárenské společnosti Olma a Milkagro. Fúzi povolil antimonopolní úřad. Olma je druhým nejvýznamnějším výrobcem mlékárenských výrobků v České republice.

Úřad ke spojení nedal žádné podmínky, fúze podle něj nepoškodí trh.

Olma s ročními tržbami přes čtyři miliardy korun je druhým nejvýznamnějším tuzemským výrobcem mléčných výrobků. Majoritní podíl v Olmě, asi 51 procent, nyní vlastní právě Milkagro, které se zabývá především výkupem a prodejem syrového kravského mléka.

Sdružuje asi 160 zemědělských podniků z celé Moravy, které jsou jeho akcionáři. Mezi nimi je podle dostupných informací i firma Zemos ze skupiny Agrofert, přes kterou chce holding ovládnout zbytek Milkagra i Olmu.

Agrofert podnikatele Andreje Babiše ovládá plně či částečně asi 170 podniků v ČR, na Slovensku a například i v Německu. Hlavní podíl v holdingu mají chemičky, zemědělské podniky, výrobci potravin a prodejci pozemní techniky.

Už v minulosti koupil holding řadu potravinářských a zemědělských podniků a v některých oborech už je jeho podíl natolik silný, že to vyvolalo obavy z narušení trhu i u antimonopolních úředníků. Poslední fúzi se skupinou První žatecká tak ÚOHS podmínil odprodejem některých jiných podniků ze skupiny Agrofert.

,