Aerolinky Delta se snaží zažehnat bankrot

Aerolinky Delta se snaží zažehnat bankrot | foto: Delta, iDNES.cz

Aerolinky Delta prodaly dceru, bankrot hrozí dál

  • 2
Americké aerolinky Delta pokračují ve snaze vybřednout z tíživé finanční situace. Posledním krokem je prodej regionální divize Atlantic Southeast Airlines za 425 milionů dolarů. Analytici to hodnotí jako správné rozhodnutí, Delta přesto zůstává na dohled bankrotu.

Třetí největší americké aerolinie, které jsou spolu s ČSA součástí aliance Sky Team, mají v současnosti přes dvacet miliard dolarů dluhů. Výtěžek z prodeje regionální odnože použijí mimo jiné i na splacení stomilionové půjčky od GE Commercial Finance a dalších věřitelů.

Ve zprávě pro Komisi pro cenné papíry ovšem Delta uvedla, že ani tato transakce ani další obchody nemusejí riziko bankrotu zažehnat. Společnost dodala, že předchozí úvěrové dohody s GE a American Express předpokládají dosažení určité úrovně příjmů - té ale Delta dosáhnout nemusí.

"Pokud naše likvidita klesne na nepřijatelně nízkou úroveň nebo dojdeme k závěru, že konkurenceschopné struktury nákladů nelze dosáhnout mimosoudní restrukturalizací, budeme muset usilovat o restrukturalizaci v rámci kapitoly 11 zákona o bankrotech," oznámila firma.

Delta se ocitla v potížích kvůli krizi letecké dopravy po září 2001 a dnes ji navíc ještě sužují vysoké ceny pohonných hmot. Od počátku roku 2001 prodělala podle agentury AP už téměř deset miliard dolarů.

,