Aero získalo od Boeingu milionovou zakázku

  • 15
Aero Vodochody zvítězilo ve výběrovém řízení americké společnosti Boeing na dodávky 210 kusů sestav kanónových dveří a náhradních dílů pro nadzvukový vojenský letoun F/A-18E/F. Zakázka se pohybuje v milionech amerických dolarů, uvedl marketingový ředitel programu kooperací Jan Dvořák.

Aero dodává dveře americké firmě od roku 2001, kdy v tendru také zvítězilo. První zakázka byla na zhruba 150 kusů. Novou objednávku si Američané odeberou letech 2006 až 2010.

Aero Vodochody, které mělo v minulosti nedostatek zakázek a její ztrátové hospodaření musel financovat stát, v poslední době rozšiřuje program kooperací. Podle mluvčího firmy Vítězslava Kulicha by objem tržeb programu měl letos meziročně vzrůst řádově o stamiliony korun.

Firma spolupracuje se společnostmi Sikorsky, Boeing, BAE Systems či Vought.

Stále také jedná o zakázkách na prodej svých vojenských letounů L159, zatím však objednávky nezískala. Firma jich v minulosti vyrobila pro armádu zhruba sedm desítek, letectvo však následně snížilo zakázku na třetinu a firma se zatím snaží neúspěšně zbylé letouny prodat.

"Několik teritorií se vyvíjí slibně, kontrakt však dosud žádný uzavřen nebyl," řekl nedávno šéf dozorčí rady firmy a bývalý náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Václav Srba.

Aero se loni na podzim rozešlo s tehdejším strategickým partnerem, společností Boeing, která firmu řídila od roku 1998. Podíl převzal stát za symbolické dvě koruny. - více zde

Stát chce nyní firmu restrukturalizovat a následně najít nového partnera.

Firma podle Kulicha ještě nemá auditované výsledky hospodaření za uplynulý rok, očekává však zisk. Celkové tržby firmy, ve které pracuje 1610 lidí, v loňském roce firmě poklesly o zhruba dvě miliardy na 3,8 miliardy.

,