Letů k moři bude více. Ilustrační foto

Letů k moři bude více. Ilustrační foto | foto: Jan Záleský, iDNES.cz

Z Prahy výrazně přibývá spojů do Středomoří

  • 7
Letecké společnosti chystají na léto úplně nové destinace, kam z Prahy dosud nebylo žádné pravidelné přímé spojení. Velké posílení chystají hlavně SkyEurope a Smart Wings.

Zatím největší expanzi směrem na jih chystá nízkonákladová společnost SkyEurope, která v Praze přidává další nový boeing a tím i rozšiřuje spojení. Dnes oznámila firma spuštění nové linky do Olbie na italském ostrově Sardinie. "Létat bude dvakrát týdně, od června do září. Registrujeme o tuto destinaci velký zájem," uvedl mluvčí SkyEurope Tomáš Kika.

Na Sardinii dosud létaly jen občas charterové lety, pro nezávislé cestovatele bylo řešením letět na ostrov paradoxně s velkou zajížďkou přes Londýn a využít nízkonákladové společnosti. Při troše štěstí se takto dala pořídit zpáteční letenka do tří tisíc korun. SkyEurope má už Olbii v rezervačním systému, zatím ale neuvádí ceny. Podle Kiky budou začínat na 99 korunách bez tax.

Slovenské aerolinky letos výrazně posilují právě na spojích mezi Prahou a Itálií. K zavedenému triu destinací Milán-Bergamo, Řím a Neapol byla už před několika dny přidána vstupní brána do Toskánska Pisa a znovu se začne létat do Rimini. Kromě toho budou pokračovat i spoje do sicilské Catanie a Benátek. Naopak pokračovat už nebudou lety do Turína, které ve SkyEurope loni po pár měsících zrušili. Česko-italské linky jsou výhodné, protože bývají plné oběma směry: přibývá Italů jezdících k nám na dovolenou a Čechů jezdících do Itálie.

Podstatně lepší bude od léta i spojení se Španělskem, zejména jeho pobřežím. SkyEurope začínají létat do Malagy a Alicante. Spoje posiluje nízkonákladová pobočka české charterové společnosti Travel Service Smart Wings. "Nově začneme létat z Prahy do Valencie a přidáváme další frekvence do stávajících destinací," uvedla mluvčí Vlaďka Dufková.

Ceny jednosměrné letenky začínají na 859 korunách včetně poplatků. SmartWings létají ve Španělsku na sedm míst: kromě Valencie do Madridu, Barcelony, Palmy de Mallorca a na letiště Las Palmas, Tenerife na Kanárských ostrovech.

"Na Mallorku budou moci se Smart Wings klienti cestovat v létě nejen z Prahy, ale nově také z Ostravy a Brna," dodala Dufková. Většinou jde o lety, které současně využívají i cestovní kanceláře pro dopravu svých klientů, a Smart Wings tak zaplňují další kapacitu.

Aerolinky přidávají i počty spojů na řecké ostrovy, na Krétu už budou létat osmkrát týdně. Úplnou novinkou bude přímá linka na Rhodos.