Letadlo společnosti Wizz Air

Letadlo společnosti Wizz Air | foto: Wizz AIr

Wizz Air: Ruzyně je drahá, další letadlo sem nedáme

  • 192
Největší nízkonákladový dopravce na ruzyňském letišti krotí své plány na velkou expanzi. Oproti původním plánům nepřidá na léto maďarský Wizz Air do Prahy třetí letadlo a bude létat současné linky jen se dvěma stroji, jako dosud.

Firma to vysvětluje příliš vysokými poplatky Letiště Praha. "Považujeme poplatky pražského letiště za příliš vysoké. Zastavují náš růst. Proto nemáme už žádný plán sem dát třetí letadlo," řekla mluvčí Wizz Airu Natasa Kazmérová.

Třetí letadlo měl Wizz Air v Praze umístit v červnu. Stroj místo toho aerolinky umístí jinam, zřejmě do rumunské Bukurešti, města Cluj-Napoca nebo maďarské Budapešti.

Wizz Air je další velkou nízkonákladovou aerolinkou, která kritizuje vysoké poplatky pražského letiště. Včera kvůli tomu oznámil konec linek z Prahy Ryanair.

Letiště odmítá zvýhodňovat slevami některé aerolinky, podle mluvčí Michaely Lagronové platí stejné podmínky pro všechny dopravce. Za zastavením expanze či stažením z Prahy ale nemusí být jen poplatky, ale i výsledky aerolinek.

Například Wizz Air musel i se dvěma letadly přes zimu omezovat letový řád a rušit některé spoje. Firma chtěla úplně zastavit provoz z Prahy na linkách do Osla a Malmö, nakonec ale na trasách už zůstala.

Oslňující nebyly ani výsledky Ryanairu z Prahy. Například linka z Prahy do Frankfurtu - Hahnu měla průměrnou obsazenost loni 63 %, zatímco průměr Ryanairu v celé jeho síti je 82 %.