ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Soud řeší návrh na konkurz Firo-touru. V potížích je od loňského léta

  • 10
Insolvenční soud začal zpracovávat žádost na vyhlášení úpadku české cestovní kanceláře Firo-tour. Insolvenční návrh na cestovní kancelář patřící mezi pětici největších v Česku podal jeden z jejích klientů. Firo-tour je v potížích od loňského léta, před pár dny musela přestat s prodejem zájezdů.

Důvodem podání insolvenčního návrhu je dluh ve výši zhruba 66 tisíc korun za neuskutečněný zájezd na Rhodos, na který měl klient cestovní kanceláře odcestovat v první polovině loňského září. Vyjádření společnosti MF DNES zjišťuje. 

„V současné době činíme veškeré kroky k záchraně třicetileté tradice v poskytování služeb v cestovním ruchu pod značkou Firo-tour a. s. Překážkám v podnikání a situaci, jež zasáhla nejen cestovní ruch v likvidační intenzitě, jsme odhodláni čelit a zároveň dostát svým závazkům,“ uvádí cestovní kancelář na svých stránkách s odkazem na pojišťovnu Slavia, u které mohou klienti žádat o náhradu za zájezdy z pojištění cestovní kanceláře proti úpadku. 

Český Firo-tour přestal prodávat zájezdy. Klientům tvrdí, že jen dočasně

Problémy páté největší tuzemské cestovní kanceláře zesílily loni v létě, kdy kvůli finanční situaci musela požádat soud o vydání ochranného moratoria před věřiteli. To definitivně uplynulo na konci února. Začátkem dubna pak  společnost oznámila klientům čekajícím na výplatu peněz za neuskutečněné zájezdy, že se mohou přihlásit o své peníze u pojišťovny Slavie.

Mezitím se z Firo-touru stala cestovní agentura, protože se společnosti nepodařilo prodloužit povinné zákonné pojištění, a musela proto přestat s prodejem vlastních zájezdů. I fungování v podobě provizního prodejce cizích zájezdů nedávno Firo-tour přerušil s tím, že čeká na vstup nového investora, který by firmě umožnil dále podnikat v cestovním ruchu.