Dřevěné sedačky jsou podle cestujících lepší než textilní. (Ilustrační snímek)

Dřevěné sedačky jsou podle cestujících lepší než textilní. (Ilustrační snímek) | foto: Rosťa Jančar, Technet.cz

Pražské tramvaje dostanou dřevěné sedačky, autobusy koženkové

  • 47
Pražský Dopravní podnik se rozhodl pro změnu vybavení ve svých dopravních prostředcích. V tramvajích vymění všechna sedadla za dřevěná a v autobusech za koženková. Důvodem je především hygiena, na kterou si cestující často stěžují. Dřevo a koženka se totiž udržují lépe než textilní povrch.

V současné době vyměňuje Dopravní podnik sedáky u 350 tramvají, u 769 autobusů jsou sedadla už vyměněná.

"Sedačky jsou snad nejčastěji dotazovaná věc ze strany cestujících. Z průzkumů nám vyšlo, že lidé textilní sedačky kvůli hůře udržovatelné hygieně nechtějí," řekl ředitel Dopravního podniku Milan Křístek.

Sedadla se musí po ukončení provozu vyčistit.

Dopravce vlastní celkem 919 tramvají, u 612 z nich jsou stále ještě textilní sedáky. Podle předpokladu by v roce 2018 mělo mít plastové či dřevěné sedačky přes 90 procent tramvají.

Jedna dřevěná sedačka stojí řádově několik tisíc korun, textilní zhruba dvojnásobek.

Autobusů má Dopravní podnik 1 241, koženková sedadla má více než 60 procent z nich - konkrétně 769 autobusů. U starších typů, kterých je 141, budou sedačky vyměněny co nejdříve.

Dopravní podnik chce navíc vyzkoušet, zda by cestujícím nevyhovovala dřevěná sedadla i v autobusech. V září se proto objeví ve dvou autobusech pražské MHD. Jak přesně budou vypadat, není jisté. Patrně nebudou stejná jako ta v tramvajích (více čtěte zde).

O změně sedaček v metru dopravce neuvažuje. "V metru to není tak jednoduché, platí tu přísné bezpečnostní předpisy. Na prvním místě jsou pro nás tramvaje a autobusy," řekl Křístek.

,