ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Piloti Eurowings po ztroskotaném jednání stávkují. Zrušeny jsou stovky letů

  • 0
Piloti německé nízkonákladové letecké společnosti Eurowings ve čtvrtek celý den stávkují za lepší pracovní podmínky. Uvedl to mluvčí odborové organizace pilotů Vereinigung Cockpit (VC). Zrušeny jsou stovky letů, podle webových stránek pražského letiště i několik spojů mezi Prahou a Düsseldorfem.

Dceřiná společnost Lufthansy předpokládá, že zrušena bude zhruba polovina z jejích 500 letů naplánovaných na středeční den. Stávka se tak dotkne desítek tisíc cestujících v Německu i v Evropě.

VC vyzvala piloty Eurowings ke stávce poté, co ztroskotala jednání o kolektivní smlouvě o mzdách. Piloti také žádají, aby se snížil maximální počet nalétaných hodin.

Žádostí o náhrady za zrušené lety letos výrazně přibylo. Aerolinky mají fígly

Eurowings stávku kritizuje jako nepřiměřenou a nezodpovědnou. Cestující požádala, aby se o stavu svého letu informovali na webových stránkách nebo prostřednictvím aplikace Eurowings.

Mateřská Lufthansa se s VC v polovině září dohodla, že do 30. června 2023 se nebudou vyhlašovat žádné stávky. Piloti Lufthansy s požadavkem souhlasili poté, co firma schválila postupné zvyšování mezd jako reakci na inflaci.

,