Regiojet chystá mezinárodní spoj do Bruselu.

Regiojet chystá mezinárodní spoj do Bruselu. | foto: Student Agency

Nočním vlakem až do Bruselu. RegioJet chystá spojení do čtyř metropolí

  • 59
Soukromý dopravce RegioJet a nizozemský start-up European Sleeper plánují vlak z Prahy do Bruselu. Nové spojení zahájí provoz v průběhu roku 2022. Bude se jednat o noční spoj z Prahy přes Drážďany a Berlín do Amsterdamu a Bruselu.

Novým nočním spojem na trase Praha – Brusel – Amsterdam se RegioJet a European Sleeper hlásí k celoevropské iniciativě rozvoje ekologicky výhodné noční vlakové dopravy. 

Zároveň příprava tohoto nočního vlakového spoje probíhá v době Roku železnice, který právě na letošní rok vyhlásila Evropská unie. Amsterdam, Brusel, Praha, Berlín či Drážďany jsou destinace, které jsou ideální pro využití noční vlakové dopravy pro turistické i služební účely. 

Noční spoj, vyjíždějící v podvečerních hodinách z Prahy přes Drážďany a Berlín, do Amsterdamu, bude mít dopolední příjezd do Bruselu. Což je ideální pro jednání například u evropských institucí. V opačném směru bude vlak odjíždět z Bruselu v podvečer přes Amsterdam do Berlína, Drážďan a Prahy, kam dorazí v ranních, respektive dopoledních hodinách na druhý dne.

RegioJet opět vypraví vlaky do Chorvatska, jízdenky už jsou v prodeji

RegioJet a European Sleeper budou na provozu vlaků spolupracovat s dalšími dopravci, kteří v jednotlivých zemích zajistí provoz i prodej jízdenek. Spoje by měly nabídnout místa jak na sedačkách, tak ve spacích kupé. 

„Plán otevřít nové spojení je také součástí expanze v segmentu nočních a dálkových spojů. Vedle nočních vlaků na trase Praha – Košice a zpět a Praha – Rijeka / Split otevřeme letos noční spoj také na trase Praha – Przemyśl – Lvov,“ řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Noční spoje provozují také České dráhy, kvůli epidemické situaci jsou ovšem teď pozastavené. České dráhy noční spoje obnoví v závislosti na vývoji epidemie koronaviru. „V tuto chvíli předpokládáme, že by se postupně začaly obnovovat od konce května, nicméně přesný termín bude záviset na aktuální situaci a také na dohodě s našimi zahraničními partnery. Za běžného provozu bývá největší zájem o spoje na Slovensko, dále do Maďarska, do Polska a také do Švýcarska. Hojně využívaný bývá za normálních okolností i autovlak z Prahy do Popradu a Košic,“ uvedla mluvčí drah Gabriela Novotná.

,