Ilustrační snímek | foto: František Vlček, MAFRA

Ministerstvo dopravy ukončilo spolupráci s Kapschem, soudy ale stále běží

  • 37
Třináct let trvající správa mýtného systému rakouskou společností Kapsch letos v prosinci skončí. Ministerstvo dopravy proto firmě doručilo oficiální oznámení o ukončení spolupráce ke konci listopadu. Původní smlouva vypršela už na sklonku roku 2016, v létě jí ale úřad kvůli potížím s vypsáním soutěže na nového správce prodloužil o další tři roky.

„Jde o nezbytný krok pro to, aby mohl už k 1. prosinci 2019 nastoupit k provozování mýtného systému nový dodavatel, společnosti CzechToll a SkyToll,“ řekla MF DNES mluvčí ministerstva Lenka Rezková. Dodatek z roku 2016 totiž předpokládá, že úřad Kapschi rozhodnutí o ukončení spolupráce oznámí s šestiměsíčním předstihem. 

Přestože sdružení obou zmíněných společností zvítězilo v soutěži s cenou o 2,7 miliardy korun nižší než druhá nejlevnější nabídka Kapsche, vyhráno ještě zdaleka nemá. Miliardový tendr totiž v současnosti řeší soudy a ty zatím dávají dosavadnímu správci systému zapravdu v kritice postupu dopravního resortu i Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) při uzavření smlouvy s vítězem. 

Podle Krajského soudu v Brně ji totiž ministerstvo uzavřelo dříve, než se antimonopolní úřad stihl vypořádat se všemi stížnostmi Kapsche na průběh veřejného výběrového řízení. Nařídil proto ÚOHS, aby ukončený spor opětovně otevřel a vypořádal zbylé námitky Kapsche.

„V minulých dnech jsme obdrželi z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dopis s názvem výpověď smlouvy o službách mýtného systému spolu s výzvou k poskutnutí součinnosti při přechodu k novému poskytovateli. Chceme upozornit, že probíhají soudní spory, které mohou ovlivnit platnost smlouvy s novým dodavatelem,“ řekl MF DNES mluvčí společnosti Kapsch David Šimoník. 

Vypovězení smlouvy by zkomplikovalo situaci, pokud by brněnský krajský soud smlouvu s novým dodavatelem  zneplatnil.

Policisté z NCOZ zasahovali v sídle společnosti Kapsch (březen 2019):

7. března 2019