Na Ostravsku paradoxně medvěda nikdy nikdo neviděl.

Na Ostravsku paradoxně medvěda nikdy nikdo neviděl. | foto: Zuzana Pokorná

Medvědi budou mít nadchod nad dálnicí za půl miliardy korun

  • 65
Nad dálnicí D47 na Ostravsku vyroste most pro medvědy. Fond dopravy na něj vyčlení půl miliardy korun. Paradoxem je, že ve zmíněné oblasti medvěda nikdy nikdo neviděl. Na silničním veletrhu Roadware to agentuře ČTK sdělil náměstek ředitele fondu Jiří Novák. Podle něj si nadchod prosadili ekologové.

"A to tam měl být ještě most pro losy, poněvadž ta dvě zvířata se nesmějí potkat na jednom mostě," řekl Novák. Od stavby samostatného losího nadchodu se nakonec upustilo. Podle mluvčí investorské organizace Ředitelství silnic a dálnic Martiny Vápeníkové rozhoduje o stavbě zvířecích nadchodů ministerstvo životního prostředí.

Podle Nováka zbytečné přechody pro zvěř stavby silnic a dálnic prodražují. Ekologové však namítají, že stále houstnoucí síť silnic a dálnic izoluje skupiny zvířat na malých teritoriích, což omezuje výběr partnerů pro rozmnožování. Některým velkým savcům proto hrozí vyhynutí, jiným degenerace.

. Ekodukty

Takzvané ekodukty či ekomosty se objevily na českých dálnicích v posledních několika letech. V krajině vypadají jako umělé kopce s tunelem pro dálnici; jsou obvykle 40 metrů široké a 45 metrů dlouhé a zalesněné. Náklady na takovou stavbu se pohybují mezi 100 a 400 miliony. Řidiči se s nimi mohou setkat například na nově otevřeném úseku dálnice D11 u Hradce Králové.

,