Pražské letiště dnes.

Pražské letiště dnes. | foto: Letiště Václava Havla Praha

Odlety z Ruzyně zdraží. Letiště chce od března vyšší poplatek

  • 144
Letiště Václava Havla chce od konce března příštího roku zvýšit poplatek, který musí platit každý cestující při odletu z Prahy. Zdražení po dvou letech vysvětluje vedení letiště inflací i novými bezpečnostními předpisy.

Dosud platí každý cestující při odletu 565 korun, podle nového návrhu by poplatek zdražil o 18 korun na 583 korun. Podobě by měla zdražit transferová taxa o 7 korun z 205 na 212 korun.

Letiště naposledy zdražovalo odletovou taxu na konci března 2012, tehdy šlo o zvýšení o více než sedm procent. Tentokrát jde o zdražení o zhruba tři procenta. Letištní taxa je součástí ceny letenky. Podle mluvčí Letiště Praha Evy Krejčí ještě jednání probíhají, čeká se ale v podstatě už jen na souhlas ministerstva dopravy.

Zdražení musí projednat letiště i s leteckými dopravci, těm změna příliš nevadí. "Nevidíme v tom zásadní problém," řekl zástupce Air France - KLM v Česku František Šiling. Na rozdíl od minulého zdražení letiště nezvýší ostatní poplatky, který musí platit dopravci například za přistání a používání letištního zázemí.

Letiště Praha letos zastavilo už svůj propad z posledních let v počtu odbavených pasažérů. Podle posledních údajů za červenec meziročně stoupl počet odbavených cestujících o více než pět procent, za prvních sedm měsíců je kvůli poklesu na začátku roku stejný údaj na nule.