(ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Nárůst cestujících zvýšil pražskému letišti zisk o 600 milionů korun

  • 2
Letiště Václava Havla v Praze vloni zvýšilo provozní zisk o téměř 600 milionů korun. Důvodem meziročního nárůstu na zhruba 4,6 miliardy je zvýšení počtu cestujících a růst zisků z pronájmu letištních budov. Zisk vykázaly i další státní společnosti propojené s letištěm.

Pražské letiště vloni odbavilo 15,4 milionu cestujících, což proti roku 2016 znamená osmnáctiprocentní nárůst. Na výsledku hospodaření z takzvaného leteckého obchodu se projevil patnáctiprocentním nárůstem výnosů, uvedl v tiskové zprávě Český Aeroholding, který státní firmy v oblasti letectví sdružuje.

O osm milionů korun meziročně vzrostl provozní zisk z odbavování cestujících. Celkem Czech Airlines Handling v loňském roce za handlingové služby, odmrazování letadel nebo provoz call centra pro cestující vykázalo zisk před započtením odpisů, úroků a daní ve výši 161 milionů korun. 

Meziročně naopak klesl zisk leteckým technikům z Czech Airlines Technics, kterým se provozní výsledek snížil o dva miliony na 125 milionů. 

Děkujeme, že nekouříte. Letiště Václava Havla vykáže ven milovníky cigaret

Společnost v loňském roce masivně investovala. Mimo jiné šlo o výstavbu páté linky těžké údržby, což znamenalo nákup vybavení a úpravu stání, ale i nábor a zaškolení mechaniků pro tuto linku. Další významnou investicí byla  stavba nových prostor pro údržbu nové verze letadel Boeing 737 MAX a Airbus A320neo.

Celkem firmy sdružené do Českého Aeroholdingu vydělaly 4,9 miliardy korun před zdaněním, odpisy a úroky. Většina z této částky připadá na zmíněné společnosti. Samotný holding, který tyto subjekty zastřešuje, vykazuje zisk pouze z personalistických a IT služeb, které jim poskytuje.

Organizační struktura státních leteckých firem se počátkem příštího roku změní. Aeroholding, který letecké společnosti sdružuje od roku 2011, přestane existovat a sloučí se s Letištěm Praha. Aeroholding byl v minulosti většinovým akcionářem v Českých aeroliniích, kterým pomohl od hrozícího krachu. Po prodeji státního podílu v ČSA přestává existence státního holdingu jako garanta oddělení ČSA od pražského letiště dávat smysl.

Od června létají přímé linky z Prahy na Kypr: